Историята за изкачването на последния връх в кариерата на алпиниста Боян Петров вече е екранизирана и ще направи дебюта си на 29 ноември в рамките на “Киномания” и “Дни на предизвикатекствата”.

Филмът “Отново съм тук” (Here I am, Again) тръгва по кината в цялата страна от 3 декември. Режисьорът Поли Генчева и операторът Красимир Андонов проследяват опита на Петров да покори Шиша Пангма в Хималаите (8027 м). Именно там алпинистът изчезна през 2018 г. и не беше открит въпреки безпрецедентната спасителна акция.

Две фотоизложби предшестват кино премиерата в София. Първата ще представи част от участниците и локациите във филма и може да бъде видяна между 1 и 22 ноември в пространството пред “Кино Кабана” до НДК.

Втората изложба включва селекция от филмови кадри и фотографии от личния архив на Боян Петров. Тя ще бъде представена между 22 ноември и 6 декември в градинката на “Кристал”.

“За нас това е повече от филм. Това е кауза и отдаденост на идея. Искаме повече хора да се докоснат до човека Боян Петров. Да усетят силата и духа му. Затова и започваме с изложби. Защото освен филма имаме страхотни кадри, дело на оператора Красимир Андонов, както и от личния архив на екипа", казва режисьорът Поли Генчева. 

Филмът разказва как само месец след като е блъснат от кола Боян Петров започва своето поредно възстановяване и дълга подготовка, за да сбъдне мечтата си - да качи всичките 14 осемхилядника. Без допълнителен кислород, Петров вече е изкачил 10 от тях. Алпинистът започва своето пътешествие с най-малкия сред осемхилядниците - "джуджето" Шиша Пангма, номер 11 в неговия списък.

 “Отново съм тук” разказва и за спасителната акция, в която за първи път участват 3 държави  – България, Непал и Китай, които обединяват усилия в опит да открият и спасят живота на Боян Петров.

През пролетта на 2018 г. Поли Генчева и Красимир Андонов са в Непал, където го очакват, за да продължат заедно и да направят филм за неговата експедиция до Еверест. След изчезването му, Генчева продължава близо две години със снимките в Непал и Китай, заедно с други участници от експедицията. 

„Обещанието, което дадох на Боян на летището преди да замине, че ще направим изключителен филм за него, не ми даваше мира и това беше най-силният ми мотив да завършим лентата“, разказва Генчева.

Филмът спечели престижната награда “City of Bolzano” Golden Gentian Prize за най-добър изследователски и приключенски филм от 69-тото издание на филмовия фестивал в Тренто, Италия.

До момента  “Отново съм тук” е селектиран на няколко международни фестивала в Италия, Германия, Испания, Чехия, Румъния и Дания.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед

Комисията на Цацаров проверява кмета на "Красно село" за лично облагодетелстване

КПКОНПИ чака Росина Станиславова да им предаде нужните документи

Алек Болдуин дава първо интервю след фаталния инцидент: "Не съм натискал спусъка"

Интервюто по ABC ще бъде излъчено в петък от 3 ч. наше време

Проверка откри дефекти при ремонта на мантинели на АМ "Струма"

Институтът за пътна безопасност засече серия от нарушения в поставянето на обезопасителните елементи

WTA спря всички тенис турнири в Китай заради режима: "Пен Шуай е по-важна от бизнеса"

Президентът на асоциацията Стив Саймън реши да наложи мярката с незабавен ефект