Филмовата академия обмисля да включи Зеленски по време на наградите "Оскар" Снимка: © Getty Images

Академията за филмово изкуство и наука на САЩ обмисля дали да не включи чрез видео връзка украинския президент Володимир Зеленски по време на церемонията по връчване на наградите "Оскар" тази година, съобщава New York Post.

Събитието ще е тази нощ, в 3 часа българско време.

В Академията все още се дебатира дали да се запази аполитичната позиция на органицията или да се реагира на действащата инвазия на Русия в Украйна. Въпреки че няма официално становище по темата, изпълнителният продуцент на церемонията - Уил Паркар, каза пред репортери през седмицата, че темата няма как да бъде игнорирана:

"Намираме се в значим период от човешката история и си даваме сметка за това," беше коментарът му по време на виртуална пресконференция. "Подбна церемония изисква да се намери начин, така че с уважание да отчете случващото се и да се отблежи колко големи късметлии сме изобщо да имаме възможност да проведем събитието."

Между 2005 и 2019 година в кариерата си на актьор Володимир Зеленски изиграва 15 различни роли във филми и сериали, включително на украински президент в шоуто "Слуга на народа". В момента то може да се гледа по Netflix.

Според New York Post ABC, телевизията която ще излъчи наградите "Оскар", също е склонна да позволи на украинския държавен глава да направи изявление по време на церемонията.

2 нощи и 61 хиляди резервации за Украйна в Airbnb

От американската медия посочват още, че се очаква Мила Кунис, която е родена в Украйна, да говори по време на официалната част. В началото на месеца двамата със съпруга ѝ Аштън Кътчър се включиха в инициативата на Airbnb за подкрепа на украинските бежанци, дариха три милиона долара и започнаха кампания, която събра още 15 милиона в рамките на първите си 48 часа.

Носителят на две отличия за "Най-добра мъжка роля" Шон Пен също подкрепя идеята за включването на Зеленски и дори призова за бойкот на филмовата Академия, ако това не се случи. В момента той се намира в Полша, където неправителствената му организация оказва помощ на украински бежанци. Именно оттам той даде интервю пред CNN, в което каза, че евентуално решение да не бъде включен на живо президента на нападнатата страна би било "най-срамният момент в цялата холивудска история".

Церемонията ще се проведе от 3 ч. българско време на 28 март.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024
Важно днес

Смяна на местата и в "Булгаргаз", Деница Златева вече не е изпълнителен директор

Мястото на Златева заема Веселин Синабов

18:05 - 17.04.2024
Европейски дневници

Гласуването за Европарламент е все по-важно, но интересът в България остава по-нисък

Проучване на "Евробарометър" сочи ръст на интереса към вота

17:07 - 17.04.2024
Важно днес

Наводненията в Дубай: Отменени полети и парализа по пътищата след най-тежките валежи за последните 75 г.

Валежите надхвърлят всичко, документирано от началото на събирането на данни през 1949 г.

15:31 - 17.04.2024