Тони Естанге - шампионът, който организира Олимпиадата в Париж, е разследван за финансови нарушения Снимка: © Getty Images

Олимпийски игри в Париж отново попаднаха в центъра на криминално разследване - този път не заради въпроси, свързани със сигурността, а заради съмнения за финансова злоупотреба.

Председателят на организационния комитет за Олимпиадата Тони Естанге е обект на проверка от Националната финансова прокуратура заради реда и условията на неговото възнаграждение. Информацията беше съощена от Агенция „Франс прес“ (АФП), като се позава на свой източник, близък до случая.

45-годишният Естанге е трикратен олимпийски шампион по кану - единственият френски атлет, който може да се похвали с три златни медала на три различни олимпиади. Той беше избран за носител на френския флаг по време на игрите в Пекин през 2008 г. Член е на Международния олимпийски комитет от 2013.

Според данни, предоставени от Организационния комитет на Олимпийските и Параолимпийските игри той е получавал годишно възнаграждение в размер на 270 000 евро бруто до 2020 г.

Тази сума може да се е увеличила с до 20% в зависимост от това дали са постигнати определени критерии за ефективност.

Финансовата прокуратура обаче разследва дали комитетът не е нарушил законови разпоредби, които налагат много по-нисък таван за възнаграждения на директорите на дружества с обществена дейност.

Нещо повече - разследване на френското издание Le Canard enchaîné твърди, че бившият атлет е създал дружество, което издава фактури за "нетърговски услуги" към организационния комитет.

Това създава опасения за конфликт на интереси, който води до заобикаляне на законовия лимит за заплащане на Естанге като ръководител на обществена организация. Възникват и въпроси за това какви услуги е предоставяла фирмата му и кой контролира качеството им, пише вестникът.

От комитета, който организира Олимпийските игри, твърдят, че са удивени от разследването срещу Тони Естанге.

"Възнаграждението на председателя на Организационния комитет е много строго рамкирано. То беше решено и утвърдено от първия съвет на директорите на Организационния комитет на 2 март 2018 г., който се произнесе в негово отсъствие, по суверенен и независим начин“, се казва в тяхна позиция.

Това обаче не е първият случай, в който френските служби обръщат внимание на проблема около търговското дружество на Естанге.

В началото на 2021 г. в два доклада на Френската агенция за борба с корупцията се отбелязват "рискове от нарушения на почтеността" и "конфликти на интереси" в структурата, която подготвя Олимпийските игри.

Организационният комитет вече е обект на три други отделни финансови разследвания поради съмнения за фаворизиране и присвояване на публични средства при възлагането на договори.

Тони Естанге е съпредседател на комитета, с който Париж кандидатства за домакинство на Олимпийските игри още от 2015 г. Две години по-късно той стана негов президент. Освен че има успешна спортна кариера, той е завършил и бизнес школата ESSEC.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът на Нетаняху реши да спре дейността на "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024