"Това е антиреформаторски, луд, разочароващ бюджет. Чувствам се предаден като икономист от това, което се случва в момента. Дълбоко разочарован съм. Независимо от всякакви партии, аз съм подкрепял всички бюджети от 97-ма година досега. За пръв път правя такова изказване" - предупреждението е на бившия икономически министър Николай Василев, а обект на критиките му е проектът на финансовия министър Кирил Ананиев за Бюджет 2021.

Бюджетните приходи и разходи като дял от БВП намалявато, но номиналните им стойности са по-високи от миналата година. Средносрочната прогноза е за тригодишен период на дефицит, а държавният дълг може да се увеличи до 38,9 млрд. лв. към 2023 г. (около 10 млрд. лв. повече от очакваното ниво в края на 2020). Вдигат се минималната работна заплата и минималната пенсия, приходите на служителите в бюджетния сектор, и средствата за отбрана.

В интервю за bTV Василев определи обявения в сряда вечер проект за "социален, разхитителен бюджет на правителство като за последно, който няма нищо общо с политики, свързани с борбата срещу коронавируса".

По думите му - ако Владислав Горанов отговаряше за бюджетния план за следващата година, нямаше да допусне вдигане на държавния дълг и диспропорционално увеличение на доходите за публичния сектор в период на рецесия.

"В края на третия мандат правителството се превръща в най-популисткото управление от въвеждането на валутния борд досега. Без никаква конкретна връзка с ковид-кризата, през последната половин година се раздават изключително много милиарди, които не са покрити с пари от бюджета. Така правят хора, които повече нямат намерение да управляват и оставят на следващите празна хазна. Не се знае дали това ще им помогне за изборите, но със сигурност ще остави на следващия кабинет по-големи дългове, огромни дефицити и никаква възможност за маневриране", каза Николай Василев.

"Общественият договор досега беше, че на първо място стои бюджетната стабилност, ниския дефицит и държавата вървеше напред. Хвалим се с повишен кредитен рейтинг това лято, но него нямаше да го има при този бюджет. Разби се логиката на ДДС-системата през лятото, а с такива дефицити се поканват следващите правителства да разбият цялата данъчна система, защото ще им трябват приходи", каза Василев.

Той предвижда два варианта за действие на кабинета след предстоящите парламентарни избори.

"Ако следващото правителство е реформаторско, ще трябва да изпие една горчива чаша, да каже истината и да върне част от нещата, които се правят в момента. Това е много лошо и не се е случвало от 1997 г. насам", каза той.

Алтернативата, според него, е бъдещият кабинет да продължи с дефицитите и "България да се пусне надолу по пързалката като други южни държави" или данъците да бъдат увеличени значително, за да запушат дупката между приходи и разходи.

"Все лош избор. За мен финансовата стабилност приключи. Не знам как ГЕРБ като партия от ЕНП с реформаторски претенции ще гласува подобен бюджет", каза той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени

Франция започва разследване срещу бившия чешки премиер Бабиш за пране на пари

Проверката се фокусира върху начина, по който Бабиш е придобил недвижими имоти в Мужен чрез редица офшорни компании. 

Почина създателят на "Малкия Никола" Жан-Жак Семпе

Големият френски художник беше един от известните създатели на корици на New Yorker