Финансовото министерство представи предложението си за удължаване на закона за бюджета

Финансовото министерство публикува предложение за т.нар. удължителен закон.

С него се прилагат разпоредби от бюджетите на държавното обществено осигуряване и НЗОК, както и на държавния бюджет тази година, до приемането на нови текстове при действащо редовно правителство.

В мотивите на законопроекта, пише, че в съответствие със законовите изисквания Министерството на финансите е разработило варианти за бюджетните закони догодина. Тъй като това се случва в условията на служебен кабинет обаче, в тях няма как да залегнат промени в основни политики.

Това означава, че се запазват настоящите параметри – например, минимална работна заплата от 710 лева, минимален и максимален осигурителен праг и други. Ако не се инициират промени обаче, дефицитът би достигнал до 6,6 на сто, което е "неприемливо".

Поради тази причина от МФ смятат, че най-добрият вариант е запазването на параметрите до съставянето на редовен кабинет, който има възможност да прилага политики.

"При липсата на приет до началото на бюджетната година държавен бюджет, нормата на Закона за публичните финанси урежда основните въпроси, свързани със събирането на приходите, извършването на разходите, предоставянето на трансфери и поемането на държавен дълг", посочват от Министерството на финансите. На практика това означава, че през януари ще се използва 1/12 от бюджета миналата година.

Изрични текстове са записани за даването на държавни гаранции по заемни споразумения на "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и по програмата за финансова помощ за Украйна.

Предвижда се също така общите разходи на общините да са на нивото на тези за същия период на миналата година, но конкретно разходите за издръжка и заплати да се изплащат в реалните размери. Същото е предвидено и за разходите за издръжка и персонал на НОИ и НЗОК.

На изслушване в парламента тази седмица финансовият министър Росица Велкова каза, че не е редно служебното правителство да предлага базов закон с висок дефицит или проект с орязани политики и намален дефицит и единственото чисто решение е да удължи действието на сега съществуващите текстове.

Така. заради продължаващата политическа криза, България ще започне втора бюджетна година без действащ закон за бюджета и с прилагане на старите нива на финансиране от предишната година.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024