Финландия пусна в експлоатация най-мощния ядрен реактор в Европа

По едно и също време Германия затвори последните си три атомни електроцентрали, а във Финландия ядрен реактор влезе в експлоатация - макар и с дванадесет години закъснение. „Всички тестове са завършени и е започнало редовно производство на електроенергия“, каза операторът пред TVO. Това е третият реактор в атомната електроцентрала Olkiluoto в югозападна Финландия и според TVO ще покрива "14 процента от производството на електроенергия в страната", пише Spiegel.

Реакторът Olkiluoto 3 е построен от френско-германския консорциум Areva-Siemens. Строителството започна през 2005 г. Със своите 1600 мегавата той е най-мощният ядрен реактор в Европа. Според оператора, заедно с двата по-стари реактора, атомната електроцентрала Olkiluoto вече произвежда "около 30 процента от електроенергията на Финландия".

Разработен от Франция, моделът на реактор EPR е предназначен да съживи ядрената енергия след катастрофата в Чернобил през 1986 г., като съчетава повече мощност с по-голяма безопасност.

EPR означава European Pressurised Water Reactor - реактор с вода под налягане. Той е трето поколение високо защитен воден реактор под налягане.

Има специална защита, т. нар. core catcher, ако в случай на авария се стигне до повреда на активната зона от прегряване. Този предпазен контейнер е предназначен да улови ядрено гориво и по този начин да направи един непредвиден ядрен срив управляем.

Финландия отдавна вярва в ядрената енергия и през 2015 г. одобри изграждането на първото в света хранилище за високоактивни радиоактивни отпадъци.

Този тип реактори се ползват във Франция и в Китай.

  • Последният път, когато нов ядрен реактор е бил пускан в експлоатация във Финландия, е преди повече от 40 години.
  • Olkiluoto 3 е първият нов реактор в Западна Европа от повече от 15 години.
  • Това е първата електроцентрала от ново поколение EPR.

Пускането в експлоатация на новата ядрена мощност ще помогне на Финландия да постигне целите си за въглеродна неутралност и да повиши енергийната си сигурност в момент на прекъснати доставките на петрол, газ и други енергийни ресурси от Русия.

Експертите определят крайната цена на Olkiluoto 3 на около 11 милиарда евро (12 милиарда долара) - почти три пъти повече от първоначалната оценка.

Сега Финландия разполага с пет ядрени реактора в две електроцентрали, разположени на брега на Балтийско море. Взети заедно, те покриват повече от 40% от търсенето на електроенергия в страната.

„Производството на ток от Olkiluoto 3 ще стабилизира цената на електроенергията и ще играе важна роля във финландския зелен преход“, казва президентът и главен изпълнителен директор на TVO Ярмо Танхуа в изявлениe, цитира ABC.

Строителството на Olkiluoto 3 започна през 2005 г. и трябваше да бъде завършено четири години по-късно. Проектът обаче беше спъван от някои технологични проблеми, които доведоха до съдебни дела.

Характерно за реакторите с вода под налягане има двукръгова схема. Водата, която се използва за охлаждане на горивото не се използва за задвижване на турбина, а загрява водата от втори контур, която се насочва към турбината. За гориво се използва уранов диоксид.

При деленето на горивото в активната зона се отделя топлина, която се поглъща от топлоносителя (вода) при движението му нагоре между горивните елементи. Поради високото налягане, водата в първи контур не кипи, а циркулира между реактора и парогенератори, задвижвана от циркулационни помпи. В парогенераторите топлоносителят от първи контур загрява водата от втори контур и поради по-ниското налягане, водата от втори контур кипи и произведената пара се насочва към турбината, която задвижва генератора за производство на електрическа енергия.

След турбината, парата отново се втечнява в т. нар. “кондензатор” и от там се изпомпва отново към парогенераторите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024