Фирми с над 100 служители вече са длъжни да плащат заплатите по банков път Снимка: © Булевард България

Народното събрание прие текст в Бюджет 2023, който задължава работодателите с над 100 служители да плащат заплатите им само по банков път.

Решението беше взето с корекция на първоначалното искане на Асен Василев за още по-нисък лимит от 50 служители.

От мярката са изключени и ресторантьорите и фирмите за кетъринг, за които Министерството на финансите искаше да се въведе задължение за изсветляване на разходите за персонал в замяна на облекчения ДДС.

Изискването за банков трансфер на заплатата няма да важи и за работници, с които е сключен договор за краткотрайна сезонна селскостопанска работа.

Въвеждането на мярката беше съпътствано от критики за натоварването на служителите с допълнителни разходи заради таксите за банковото обслужване на сметките и за липсата на достатъчно банкомати в малките населени места.

Асен Василев обяви, че води преговори с "Борика" за разполагане на терминали в пощеснките клонове, където ще могат да се теглят пари без такса. Очакват се и допълнителни законови промени, които ще задължат банките да не събират такси при откриване на сметка за заплата или при тегленето на парите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024