Как ФК "Сливен", паднал с 0:21, остана в лига на БФС - на мястото на отбор, подкрепящ Бербатов Снимка: © Булевард България

Кандидатът за президент на БФС Димитър Бербатов описа поредни невъобразими решения на действащото ръководство на Изпълкома, срещу което се бори вече две години.

Бившият национал призова правителството и Министерството на спорта да се намесят в скандала, заради който според него над 3000 деца в България са неправомерно изключени от възможността да играят футбол, след като клубовете им са изключени от аматьорските лиги.

Малко по-късно във вторник от министерството обявиха, че започват проверка на казуса в БФС.

До момента са изключени почти 140 клуба, като някои от тях дори не са информирани, че повече не са част от БФС.

"Те разбират от регистъра на Министерството на спорта. Те не знаят какво се случва. Не им е дадено правото да се защитят. Чистка", казва Бербатов на пресконференция в понеделник.

Той даде пример с абсурдно решение от юли 2023 г. в Трета аматьорска лига.

ФК "Сливен", който би трябвало да изпадне от първенството, е върнат в него въпреки устава на БФС. За неговото място са се класирали два клуба - вторият отбор на "Арда" и "Минерал Овощник" - които е трябвало да играят бараж.

"Минерал" следва да стане част от Трета лига - Югоизточна група, след като "Арда II" се отказва от участие в баража.

Но вместо това БФС връща ФК "Сливен" в Трета лига и не разрешава на заслужилия тим да влезе в първенството.

Абсурдът идва от това, че "Сливен" вече е започнал новия сезон и при три мача до момента има голова разлика от 0:35.

Последният им мач срещу "Спартак Пловдив" е завършил с разгромен резултат от 21:0 за домакините от Пловдив. В по-ранна среща "Сливен" падат с 11 гола в един мач от "Асеновец" в Асеновград.

Връщането на ФК "Сливен" в лигата след изпадането е забранено по устава на БФС, но въпреки това е разрешено.

От ФК "Минерал Овощник" смятат, че са несправедливо наказани заради лобиране на Йордан Лечков (бивш кмет на Сливен и член на Изпълкома на БФС) в полза на местния отбор.

"Минерал" са част от клубовете, които подкрепят кандидатурата на Димитър Бербатов за президент на мястото на Борислав Михайлов.

"Бих искал държавата да даде мнение, тъй като дава лиценз на БФС и може да попита какво се случва. Вече положението е нетърпимо и от това страдат най-вече аматьорските клубове. Призивът ми на няколко пъти го споделих и се надявам да бъда чут", казва Бербатов на пресконференцията си.

Той предупреждава, че Михайлов се опитва да отстрани недоволните клубове от БФС, за да си гарантира преизбиране на нов конгрес.

"Говорим за неправомерно изключване на клубове, които имат аматьори спортисти и деца. Над 3000 деца са спрени да практикуват това, което обичат, а заради желанието на хората, които управляват футбола да запазят статуквото", казва още бившият национал.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук: