Flexcast, еп.2: Мария и Зори, на "ТИ" с природата

Как да съберем в един ден от 24 часа устойчивия и забързания начин на живот? Двете понятия трудно се срещат, защото светът ни стимулира да живеем на все по-бързи обороти, което често е за сметка на природата. Добавете към това и факта, че някои хора превръщат концепцията в доктрина и човек много лесно може да се откаже.

Именно в тази тема ни въвлича вторият епизод на Flexcast, подкастът на Samsung България, който всяка седмица запознава слушателите с добрите примери около нас, които с работата си и личния си пример променят средата към по-добро.

Пилотният епизод от миналата седмица ни запозна с актрисата Ирмена Чичикова и моделът и творчески мениджър Ивелина Чоева, които често са под светлината на прожекторите. Вторият епизод, който вече можете да слушате в YouTube канала на Samsung, ни среща с две жени, които не се показват много, но примерът им е достатъчно ярък, за да заразява ежедневно мнозина. Защото лайковете не са мерило за участие във Flexcast, важна е гъвкавостта, също както при сгъваемите телефони на марката.

Тази седмица водещата Александра Богданска посреща в студиото на Flexcast Мария Жекова и Зори Жеглова, които са превърнали устойчивия начин на живот в своя работа и мисия, и в рамките на един час споделят примери как всеки един от нас може да живее с грижа към природата.

Мария Жекова е професионален кулинар, победител в популярен телевизионен формат, избрала е Родопите за място за живеене пред големия град. А Зорница Жеглова e създател на движението Plastic Free Life, чиято цел е да намали употребата на пластмаса в ежедневието.

В новия епизод на подкаста двете говорят за избора между живота в града и на село, за живота с нулев отпадък, употребата на пластмаса, отговорната консумация на храна и използването на телефоните като средство за подобряване качеството на живот.

Основната мисия на Мария е да покаже, че начинът, по който са живели хората преди нас, може да ни послужи за отправна система, която да адаптираме към съвремието така че двата подхода, старият и новият, да работят заедно вместо да си пречат. А Зори се опитва да предостави по-лесен достъп до устойчивия начин на живот и да информира колкото може повече хора как могат да живеят устойчиво с малки стъпки и промени.

Пътят на Зори в тази сфера започва от далечна Австралия, където тя за кратко учи. Там вижда как хората живеят в пълен синхрон с природата и всеки допринася към нейното опазване. Дори споделя как в университета е имала лекции за това как да се грижат за природата, вместо да се страхуват от нея. Това променя нейните възгледи и оттогава опитва да въведе този подход и у нас.

При Мария в основата стои фотографията и животът й в Норвегия, където учи, а по-късно работи като фоторепортер. Прекалено строгото и разчертано отношение към природата на норвежците обаче я разубеждава и решава да се върне у нас. Споделя интересна случайност, която я връща в България и си заслужава да се чуе.

За Мария ключът към правилното хранене е простата храна и минималната човешка намеса в приготвянето й. Важното в случая според нея е да не се изпада в крайности, тъй като всеки човек има индивидуални потребности, които е важно да бъдат вкарани в здравословни граници.

Отново в същата тема Зори споделя опита си в разхищението на храна, което нейна специалност. Според нея отношението ни към храната е отношение към самия ни начин на живот. Тя пренася устойчивият начин на живот и в други сфери като употребата на козметика, като гледа да намали употребата на пластмаса максимално и да се ориентира към местни производители.

Така се появява нейното малко пространство Plastic Free Life, в което човек влиза и знае, че стоката не е тествана върху животни например, а хората, които ги произвеждат, работят в добри условия.

Лайтмотивът на всички участници в студиото е, че с малки усилия могат да бъдат постигнати големи резултати, ако всеки от нас помисли къде в ежедневието си може да приложи дадена мярка. Понякога е в изборът на хранителни продукти, друг път по-малко пластмаса, трети път рециклиране, или в най-добрият случай, от всичко по-малко. Защото това, което става ясно от втория епизод на Flexcast е, че устойчивият начин на живот е преди всичко умението на всеки от нас да бъде по-гъвкав в ежедневието си, така че да се грижим за това как оставяме света след нас.

Гледайте новия епизод на Flexcast на Samsung тук.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024
Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024
Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024