Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града Снимка: © Getty

Една от най-популярните туристически дестинации в Италия - Флоренция, забранява краткосрочното отдаване на нови жилища под наем през платформи като Airbnb в историческия си център. Решението на местните власти се предприема с цел да се освободят повече жилища за жителите в града, съобщава британският в. "Гардиън".

Правилата са одобрени късно в понеделник и предвиждат 3-годишни данъчни облекчения за наемодателите, които решат да отдават имотите си дългосрочно, вместо за туристически нощувки.

Кметът на Флоренция Дарио Нардела, заяви, че градът е решил да действа на местно ниво, тъй като плановете на правителството за регулиране на сектора са били разочароващи.

Според неговите данни през 2016 г. в града е имало под 6 хил. апартамента, регистрирани в платформата Airbnb, а днес те са почти 14 378. Нардела отбеляза, че през това време средната цена на обикновените месечни наеми е скочила с 42%.

"През тази година цените са се увеличили с 15,1%. 40 000 флорентинци, които живеят в центъра, се оплакват, че изведнъж са се оказали в апартаменти тип хотел", добави той.

Кметът на Флоренция е член на лявоцентристката Демократическа партия, която в момента е в опозиция на национално равнище.

Както и в други европейски страни, ниските заплати, недостигът на имоти, краткосрочните ваканционни наеми и високата инфлация доведоха до жилищна криза в Италия, като най-тежко засегнати са хората с ниски доходи и студентите.

Подобни проблеми се наблюдават и на други места, като в Ню Йорк също започват да се затягат правилата за краткосрочно отдаване под наем.

Марко Стела, регионален координатор на партията "Форца Италия" - част от дясната управляваща коалиция, заяви, че тя ще обжалва решението на Флоренция пред административния съд.

Според Лоренцо Фаньони, председател на асоциация на предприемачи в Италия, които отдават имоти под наем на туристи, заяви, че правилата са "напълно погрешен избор, който противоречи на либерализма на пазара".

В момента италианското правителство работи по законопроект, който ще изисква минимален престой от две нощувки в имоти в историческите центрове на градовете в страната и в общините с най-много туристи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024