Снимка: © Getty Images

Президентът на Европейската комисия Урсула фон Дер Лайен изрази надежда, че ЕС и Полша могат да намерят решение за средствата за възстановяване от пандемията. Те бяха спрени заради спор за върховенството на закона, като фон дер Лайен заяви, че има определени условия, които Полша трябва да изпълни преди да получи средствата.

Част от задължителните условия е разпускането на Дисциплинарната камара в Полша, като страната трябва да се ангажира да “да прекрати или реформира дисциплинарния режим и да започне процес за преназначаване на съдиите”, каза фон дер Лайен. Според нея условията произтичат от решението на Европейския съд, според което дисциплинарната камара на Полша е несъвместима с правото на ЕС.

Европейската комисия блокира одобрението на средства за Полша за възстановяване от пандемията заради разногласията, които ескалираха по-рано този месец. Полският конституционен трибунал реши, че някои принципи в правото на ЕС са несъвместими с конституцията на страната. В Брюксел това беше прието като предизвикателство срещу базовите правни рамки на Европейския съюз.

“Смятам, че е постижимо, надявам се да постигнем съгласие, но реформите са задължително условие”, каза фон дер Лайен на пресконференция в Брюксел.

Фондовете за възстановяване се дават на страни в Европейския съюз след като те изпълнят конкретни изисквания за реформи. Това са т.нар. Препоръки за отделни държави, които Комисията издава всяка година. Полша очаква безвъзмездни средства на стойност 24 млрд. евро, както и 12 млрд. евро нисколихвени заеми от фонда за възстановяване.

По време на пресконференцията фон дер Лайен каза, че Комисията “има дългогодишна Препоръка за Полша, която включва независимостта на съдебната власт”.

Най-висшият съд в ЕС наложи глоба от 1 млн. евро на ден на Полша в сряда, което е най-голямото подобно наказание, точно за отказът да разпусне дисциплинарната камара. Полският министър-председател Матеуш Моравецки заяви, че ще изпълни решението, но не се ангажира с конкретни срокове кога ще се случи това.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри

Зеленски говори от екраните, а Пол Маккартни развя украинското знаме

Кирил Петков: Да преговаряме с ИТН би било дефиницията на "глупост"

"Със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов няма да преговаряме", категоричен бе той

"Демократична България" обмисля възможността да се яви на избори заедно с ПП

ДБ е твърдо за машинно гласуване на евентуалните предсрочни избори

На този ден преди 25 години светът се запозна за пръв път с Хари Потър

Четвърт век по-късно поредицата е най-продаваната за всички времена