Снимка: © Getty Images

Президентът на Европейската комисия Урсула фон Дер Лайен изрази надежда, че ЕС и Полша могат да намерят решение за средствата за възстановяване от пандемията. Те бяха спрени заради спор за върховенството на закона, като фон дер Лайен заяви, че има определени условия, които Полша трябва да изпълни преди да получи средствата.

Част от задължителните условия е разпускането на Дисциплинарната камара в Полша, като страната трябва да се ангажира да “да прекрати или реформира дисциплинарния режим и да започне процес за преназначаване на съдиите”, каза фон дер Лайен. Според нея условията произтичат от решението на Европейския съд, според което дисциплинарната камара на Полша е несъвместима с правото на ЕС.

Европейската комисия блокира одобрението на средства за Полша за възстановяване от пандемията заради разногласията, които ескалираха по-рано този месец. Полският конституционен трибунал реши, че някои принципи в правото на ЕС са несъвместими с конституцията на страната. В Брюксел това беше прието като предизвикателство срещу базовите правни рамки на Европейския съюз.

“Смятам, че е постижимо, надявам се да постигнем съгласие, но реформите са задължително условие”, каза фон дер Лайен на пресконференция в Брюксел.

Фондовете за възстановяване се дават на страни в Европейския съюз след като те изпълнят конкретни изисквания за реформи. Това са т.нар. Препоръки за отделни държави, които Комисията издава всяка година. Полша очаква безвъзмездни средства на стойност 24 млрд. евро, както и 12 млрд. евро нисколихвени заеми от фонда за възстановяване.

По време на пресконференцията фон дер Лайен каза, че Комисията “има дългогодишна Препоръка за Полша, която включва независимостта на съдебната власт”. 

Най-висшият съд в ЕС наложи глоба от 1 млн. евро на ден на Полша в сряда, което е най-голямото подобно наказание, точно за отказът да разпусне дисциплинарната камара. Полският министър-председател Матеуш Моравецки заяви, че ще изпълни решението, но не се ангажира с конкретни срокове кога ще се случи това.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Петте книги на 2021 г., които Бил Гейтс препоръчва за четене

От историята на CRISPR до новия роман от автора на "Марсианецът"

Тежка катастрофа край Враца с две жертви и дете в тежко състояние

Семейство загина след сблъсък с тир, влязъл в насрещното

Преговорите за новата власт: Какво предлагат партиите в сектори "Национална сигурност" и "Спорт"

Четирите преговарящи партии продължават с дискусиите в отделните панели

House of Gucci: Този път не се роди звезда

Филмът с Лейди Гага разочарова, а обещаваше да е заглавието на годината

България отива на Евровизия 2022 с вокалиста на "Rainbow" Рони Ромеро

Групата Intelligent Music Project ще ни представлява в Торино с рок парче, песента им съвсем скоро ще бъде представена пред публиката

НСлС: Открито е тялото на 45-а жертва от катастрофата на АМ "Струма"

Отхвърлена е версията за още един спасен човек

Нов мутирал вариант на SARS-CoV-2 притесни света: Какво знаем за B.1.1.529

СЗО свика спешно заседание, Европа вече се затваря за южноафриканските страни