Фон дер Лайен призова за незабавно присъединяване на България към Шенген Снимка: © Getty Images

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен използва годишната си реч за състоянието на ЕС, за да призове за незабавно приемане на България и Румъния в Шенген.

В речта си тя изтъкна, че двете държави прилагат "най-добрите практики както при подслоняването, така и при връщането" на мигранти и призова Нидерландия и Австрия да се съгласят на членството им "без повече забавяния".

Фон дер Лайен се обяви още за присъединяване на Украйна в Европейския съюз, като обяви разширяването за исторически въпрос пред общността - с или без промяна в основния договор на ЕС.

"Историята ни призовава да работим за завършването на нашия Съюз. В свят, в който някои се опитват да отнемат държави една по една, ние не можем да си позволим да изоставим нашите европейски съграждани. В свят, в който размерът и тежестта имат значение, е ясно, че завършването на нашия Съюз отговаря на стратегическите интереси и сигурността на Европа", казва още Фон дер Лайен.

Комисията ще удължи и подкрепата си за украинските бежанци, като се ангажира с финансиране от 50 млрд. евро през следващите 4 години за инвестиции и реформи в Украйна.

Председателят на ЕК обяви още, че започва разследване за субсидирания износ на китайски електромобили в ЕС - един от сериозните проблеми за европейските автопроизводители.

"Глобалните пазари са препълнени с по-евтини китайски електрически коли, а цените им се поддържат изкуствено ниски с огромни държавни субсидии. Това изкривява нашия пазар", каза още тя.

"Не сме забравили как несправедливите търговски практики на Китай се отразиха на нашата фотоволтаична индустрия. Много нови бизнеси бяха изтласкани от тежко субсидираните китайски конкуренти. Компании-пионери трябваше да фалират, обещаващи таланти тръгнаха да търсят работа в чужбина", каза още тя.

Фон дер Лайен призова ЕП и за това да обърне внимание на проблемите в Африка, а не само на кризата по източния фланг.

"Мислете за региона на Сахел, една от най-бедните, но най-бързо разрастващите се демографски области", каза тя, като препрати към поредицата от военни преврати.

"Те ще разклатят още повече стабилността на региона през следващите години. Русия вече влияе и печели от този хаос. А регионът е плодородна почва за възхода на тероризма.", каза още тя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Спаси София" публикувa автобиографиите на новите кадри в общинските дружества

В четвъртък с гласовете на ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ" и отцепниците от "Възраждане" бяха сменени бордовете на шест ключови общински фирми.

19:39 - 16.07.2024
Кино и сериали

Том Круз виси от борда на самолет в поредна смела каскада за "Мисията невъзможна"

На разпространен в социалните мрежи видеоклип се вижда как 62-годишният актьор се държи за долната част на жълт биплан Stearman

18:48 - 16.07.2024
Важно днес

15 къщи изгоряха в пловдивското село Отец Паисиево, Голям пожар има и в Стрелча

Пожарникари и доброволци се надпреварват с пламъците и горещото време в цялата страна.

18:08 - 16.07.2024
Важно днес

Българин стана единственият ученик в света с "двойно злато" от олимпиади по биология и химия

Виктор Лилов е единственият европеец в топ 10 на Международната олимпиада по биология за 2024 г.

17:13 - 16.07.2024
Важно днес

Гърция ограничава работата на някои работещи заради високите температури

Мярката в Гърция ще се отнася за редица професии, сред които строители, доставчици на храна и куриери

17:10 - 16.07.2024