Фон дер Лайен призова за незабавно присъединяване на България към Шенген Снимка: © Getty Images

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен използва годишната си реч за състоянието на ЕС, за да призове за незабавно приемане на България и Румъния в Шенген.

В речта си тя изтъкна, че двете държави прилагат "най-добрите практики както при подслоняването, така и при връщането" на мигранти и призова Нидерландия и Австрия да се съгласят на членството им "без повече забавяния".

Фон дер Лайен се обяви още за присъединяване на Украйна в Европейския съюз, като обяви разширяването за исторически въпрос пред общността - с или без промяна в основния договор на ЕС.

"Историята ни призовава да работим за завършването на нашия Съюз. В свят, в който някои се опитват да отнемат държави една по една, ние не можем да си позволим да изоставим нашите европейски съграждани. В свят, в който размерът и тежестта имат значение, е ясно, че завършването на нашия Съюз отговаря на стратегическите интереси и сигурността на Европа", казва още Фон дер Лайен.

Комисията ще удължи и подкрепата си за украинските бежанци, като се ангажира с финансиране от 50 млрд. евро през следващите 4 години за инвестиции и реформи в Украйна.

Председателят на ЕК обяви още, че започва разследване за субсидирания износ на китайски електромобили в ЕС - един от сериозните проблеми за европейските автопроизводители.

"Глобалните пазари са препълнени с по-евтини китайски електрически коли, а цените им се поддържат изкуствено ниски с огромни държавни субсидии. Това изкривява нашия пазар", каза още тя.

"Не сме забравили как несправедливите търговски практики на Китай се отразиха на нашата фотоволтаична индустрия. Много нови бизнеси бяха изтласкани от тежко субсидираните китайски конкуренти. Компании-пионери трябваше да фалират, обещаващи таланти тръгнаха да търсят работа в чужбина", каза още тя.

Фон дер Лайен призова ЕП и за това да обърне внимание на проблемите в Африка, а не само на кризата по източния фланг.

"Мислете за региона на Сахел, една от най-бедните, но най-бързо разрастващите се демографски области", каза тя, като препрати към поредицата от военни преврати.

"Те ще разклатят още повече стабилността на региона през следващите години. Русия вече влияе и печели от този хаос. А регионът е плодородна почва за възхода на тероризма.", каза още тя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024