Снимка: © Getty Images

Държавата може да започне да подпомага своите студенти, които са приети в магистърските програми в най-елитните университети в света, ако те се върнат в България, за да приложат получените знания в страната.

Това е идеята зад т.нар. фонд "Стефан Стамболов" - проект, който МОН вече публикува за обществено обсъждане.

"Програмата предоставя възможността:

  • Мотивирани българи с висше образование да бъдат стимулирани и подкрепени да продължат образованието си с магистратура в елитни чуждестранни висши училища, след което да се реализират в България.
  • За дългосрочна инвестиция в бъдещето на България, тъй като залага на качественото образование и придобиването на чуждестранен опит като инструменти за развитието на страната. Придобитите от кандидатите по време на обучението в чужбина знания, умения и компетентности, както и разширеният им мироглед, могат да допринесат за развитието на българската икономика и на обществото като цяло, се казва в мотивите за създаването ѝ.

Идеята за фонда беше лансирана от Кирил Петков още преди да стане премиер. Той даде пример с бюджет, приет по времето на Стефан Стамболов, в който е имало специално заделени средства за изпращане на българи на обучение в чужбина и за откриване на млади таланти.

"Когато идва Стамболов, в неговия бюджет има две линии допълнително в Министерството на образованието: 160 милиона днешни пари за българи, които отиват да учат в чужбина и се връщат обратно. Той е изискал поне след 5 години да се върнат обратно. И още 160 милиона за българи, които имат допълнителен талант за развитие. Бюджет за разкриване на таланти", казваше Петков през ноември 2021.

Новият фонд "Стамболов" предлага да отпуска стипендии за обучение на магистри след конкурс. Избраниците ще бъдат подпомогнати да учат в някое от 24-те най-добри висши училища в САЩ, Великобритания, Швейцария, Франция, Сингапур и Япония - вкл. MIT, университетите в Оксфорд, Кеймбридж, Йейл, Принстън, Харвард, Станфорд, Чикаго, Бъркли и др.

Предложеният бюджет за стипендии за една година е 2 000 000 лева, а програмата ще бъде активна за три последователни години - 2022, 2023, 2024. Още около 50 000 лв. са предвидени за администрирането на кампанията.

Всеки от одобрените стипендианти ще може да ползва до 200 000 лв. на година, вкл. за транспорт до държавата на обучение, такса за висшето училище, разходи по настаняване и медицинска застраховка.

Така фондът ще може да помогне 30 души, които имат желание да се върнат в България след придобиването на магистърска диплома в престижен университет.

Кандидатите трябва да са български граждани с диплома за завършена бакалавърска или магистърска степен, придобита до 5 г. преди кандидатстването, като тя трябва да е в професионално направление, съответстващо на желаната магистърска програма в чужбина. Успехът на кандидатите трябва да е не по-малък от 5.00.

Избраниците трябва вече да са одобрени за прием в съответния университет или институт и да владеят на високо ниво езика, на който ще се провеждано обучението.

Предимство ще имат кандидатите, които до момента на кандидатстване не са учили в чужбина и не са се обучавали за придобиване на образователно-квалификационна степен „Магистър“ след образователно-квалификационна степен „Бакалавър“, или които са завършили ОКС "Бакалавър" в Бългаиря, или които вече имат професионален опит в избраната сфера на обучение.

Всички подробности по проекта за фонд "Стамболов" могат да се разгледат в Портала за обществени обсъждания. Срокът за приемане на коментари е 9 май 2022.


България открива Институт за компютърни науки и AI, подкрепен от двата най-големи технологични института на Швейцария


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Съвременно изкуство и световна музика предлага фестивалът "Ritual Gatherings" на плаж Камчия

Това е ежегоден културен фестивал, съчетаващ музика, съвременно изкуство, традиционни ритуали и екологични практики.

Мона Лиза в хола ви? Защо само Мона Лиза?

Tелевизорите The Frame - картини от една изложба

Китай търси съюзници в плановете си за нов международен ред

Първата цел са държавите от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия и Южна Африка

МО отрича да е предоставяло български Су-25 за Украйна

"Това е хибридна информация", твърдят от министерството

Русия призова България да изтегли кораба "Царевна" от Мариупол

Въпреки условията за безопасно излизане, все още не са предприети мерки за изтеглянето на чуждестранните кораби, казват руските власти.

Аватарите на ABBA върнаха времето с 40 години назад с феноменален концерт в Лондон

"Този концерт трябва да се види, за да повярвате, че е истина"

Бившият директор на Лувъра е обвинен в незаконна търговия на антики

Разследващите се опитват да установят дали Мартинез е участвал в измама с артефакти