Фонд "Стамболов": България ще помогне на 30 студенти да учат в най-добрите университети в света Снимка: © Getty Images

Държавата може да започне да подпомага своите студенти, които са приети в магистърските програми в най-елитните университети в света, ако те се върнат в България, за да приложат получените знания в страната.

Това е идеята зад т.нар. фонд "Стефан Стамболов" - проект, който МОН вече публикува за обществено обсъждане.

"Програмата предоставя възможността:

  • Мотивирани българи с висше образование да бъдат стимулирани и подкрепени да продължат образованието си с магистратура в елитни чуждестранни висши училища, след което да се реализират в България.
  • За дългосрочна инвестиция в бъдещето на България, тъй като залага на качественото образование и придобиването на чуждестранен опит като инструменти за развитието на страната. Придобитите от кандидатите по време на обучението в чужбина знания, умения и компетентности, както и разширеният им мироглед, могат да допринесат за развитието на българската икономика и на обществото като цяло, се казва в мотивите за създаването ѝ.

Идеята за фонда беше лансирана от Кирил Петков още преди да стане премиер. Той даде пример с бюджет, приет по времето на Стефан Стамболов, в който е имало специално заделени средства за изпращане на българи на обучение в чужбина и за откриване на млади таланти.

"Когато идва Стамболов, в неговия бюджет има две линии допълнително в Министерството на образованието: 160 милиона днешни пари за българи, които отиват да учат в чужбина и се връщат обратно. Той е изискал поне след 5 години да се върнат обратно. И още 160 милиона за българи, които имат допълнителен талант за развитие. Бюджет за разкриване на таланти", казваше Петков през ноември 2021.

Новият фонд "Стамболов" предлага да отпуска стипендии за обучение на магистри след конкурс. Избраниците ще бъдат подпомогнати да учат в някое от 24-те най-добри висши училища в САЩ, Великобритания, Швейцария, Франция, Сингапур и Япония - вкл. MIT, университетите в Оксфорд, Кеймбридж, Йейл, Принстън, Харвард, Станфорд, Чикаго, Бъркли и др.

Предложеният бюджет за стипендии за една година е 2 000 000 лева, а програмата ще бъде активна за три последователни години - 2022, 2023, 2024. Още около 50 000 лв. са предвидени за администрирането на кампанията.

Всеки от одобрените стипендианти ще може да ползва до 200 000 лв. на година, вкл. за транспорт до държавата на обучение, такса за висшето училище, разходи по настаняване и медицинска застраховка.

Така фондът ще може да помогне 30 души, които имат желание да се върнат в България след придобиването на магистърска диплома в престижен университет.

Кандидатите трябва да са български граждани с диплома за завършена бакалавърска или магистърска степен, придобита до 5 г. преди кандидатстването, като тя трябва да е в професионално направление, съответстващо на желаната магистърска програма в чужбина. Успехът на кандидатите трябва да е не по-малък от 5.00.

Избраниците трябва вече да са одобрени за прием в съответния университет или институт и да владеят на високо ниво езика, на който ще се провеждано обучението.

Предимство ще имат кандидатите, които до момента на кандидатстване не са учили в чужбина и не са се обучавали за придобиване на образователно-квалификационна степен „Магистър“ след образователно-квалификационна степен „Бакалавър“, или които са завършили ОКС "Бакалавър" в Бългаиря, или които вече имат професионален опит в избраната сфера на обучение.

Всички подробности по проекта за фонд "Стамболов" могат да се разгледат в Портала за обществени обсъждания. Срокът за приемане на коментари е 9 май 2022.


България открива Институт за компютърни науки и AI, подкрепен от двата най-големи технологични института на Швейцария


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Андрей Ковачев е избран за един от петимата квестори в Европейския парламент

Квесторите имат важна роля във вътрешния живот на Европейския парламент.

13:21 - 17.07.2024
Важно днес

ГЕРБ е с най-много комисии в 50-ия парламент, ДПС на Пеевски пое "Бюджет и финанси"

Гласуването премина без дебати в пленарната зала

12:49 - 17.07.2024
Кино и сериали

Никол Кидман и Лийв Шрайбър са перфектната двойка в нов криминален сериал по Netflix

Какво може да се обърка в едно от най-богатите семейства с огромна къща на плажа в Нантъкет?

12:01 - 17.07.2024
Важно днес

Радан Кънев: Ние сме единствената държава в ЕС, която не участва в дебата за бъдещето на Европа

"Ние не говорим кой ще е българският комисар, за какъв ресор за този комисар ще се борим", подчертава евродепутатът.

11:18 - 17.07.2024
Технологии

ИКЕА изтегля превантивно външна батерия

При връщане можете да получите заместващ продукт или сумата от покупката обратно

11:15 - 17.07.2024
Важно днес

В ДПС вече не само се цепят, но и ще се съдят за клевета

Джевдет Чакъров ще заведе дело срещу Хамид Хамид

09:57 - 17.07.2024
Важно днес

Всички без ДПС на Пеевски са поканени на разговори от ПП-ДБ

Коалицията иска мнозинство за реформи, преди да получи втория мандат

09:49 - 17.07.2024