Фондация "За нашите деца" се нуждае от дарения, за да отвори комплекс за детски грижи в Пловдив

Ранното детство е онзи период, в който децата са най-беззащитни и имат нужда от грижа, внимание и любов, да са се развият като личности. Над 40% от малките момчета и момичета в България живеят в риск от бедност и социално изключване - точно затова обществото трябва да се стреми да им помогне в първите години от детството им.

Точно това прави фондация „За нашите деца“. През последните 29 години те работят за осигуряване на щастливо детство в пълноценна среда и са подкрепили над 16 хиляди деца и семейства. Вече имат изграден център за деца в София, а сега им предстои да отворят комплекс и в Пловдив.

Модерният „Комплекс за ранно детско развитие“ в Пловдив ще събере на едно място всички форми на подкрепа за децата, обединявайки специалисти от здравния, образователния и социалния сектор. Центърът ще е на територията на емблематична за града сграда с богата история – първото сиропиталище в България „Рада Киркович“.

За целта фондацията се нуждае от още 150 хиляди лева, а всеки, който желае, може да стане дарител чрез еднократно дарение, ежемесечна помощ или помощ чрез материали и услуги. Така средствата ще позволят на специалистите да започнат пълноценна работа в подкрепа на деца и семейства в нужда.

В Пловдив живеят над 14 500 деца. От тях 1100, които са на възраст между 0 и 5 г., имат увреждания, и целта на фондацията е да ги подкрепи.

„Инвестирането в първите години от развитието на детето спомага за премахването на крайната бедност, за засилването на съвместния просперитет, но и за създаването на качествен човешки капитал. Все по-често говорим за „учене през целия живот“. То започва още от най-ранна възраст и оказва силно влияние върху развитието на мозъка, здравето и поведението“, казват от „За нашите деца“.

Техният план за детско развитие е в четири стъпки, а първата от тях е физическото здраве. Стремят се да помогнат на децата да преодолеят двигателните проблеми чрез методи като масаж на ръцете и краката, качествена храна, разходки сред природата и др.

Не по-малко важно е емоционалното развитие, защото обичта е много значима за всяко дете още от най-ранна възраст. От фондацията искат да обърнат възможно най-голямо внимание на малките момчета и момичета – такова, каквото получават и от родителите си.

„Благодарение на развитието на възприятие, памет и светоусещане, децата разширяват своя кръгозор и опознават света с все по-бързи темпове. От особено значение е мозъчното здраве, което би могло да обуслови наличието или отсъствието на равен старт в развитието. Вниманието и грижите на родителя, съчетани с консултацията с компетентен специалист, когато това е необходимо, са стъпка напред към пълноценното детско развитие”, смятат от фондацията, отбелязвайки ключовото значение на когнитивните умения.

„За нашите деца“ се стремят да развият и социалните способности на децата чрез игри, забавления, насърчаване на комуникацията между малките момчета и момичета, за да могат всички да имат равен старт, когато прекрачат училищния праг.

Научете как да подпомогнете инициативата ТУК.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

В Северна Македония избират президент на първи тур

Кандидатите са 7, втория тур ще е на 7 май

07:51 - 24.04.2024
Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024
Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024