Ранното детство е онзи период, в който децата са най-беззащитни и имат нужда от грижа, внимание и любов, да са се развият като личности. Над 40% от малките момчета и момичета в България живеят в риск от бедност и социално изключване - точно затова обществото трябва да се стреми да им помогне в първите години от детството им.

Точно това прави фондация „За нашите деца“. През последните 29 години те работят за осигуряване на щастливо детство в пълноценна среда и са подкрепили над 16 хиляди деца и семейства. Вече имат изграден център за деца в София, а сега им предстои да отворят комплекс и в Пловдив.

Модерният „Комплекс за ранно детско развитие“ в Пловдив ще събере на едно място всички форми на подкрепа за децата, обединявайки специалисти от здравния, образователния и социалния сектор. Центърът ще е на територията на емблематична за града сграда с богата история – първото сиропиталище в България „Рада Киркович“.

За целта фондацията се нуждае от още 150 хиляди лева, а всеки, който желае, може да стане дарител чрез еднократно дарение, ежемесечна помощ или помощ чрез материали и услуги. Така средствата ще позволят на специалистите да започнат пълноценна работа в подкрепа на деца и семейства в нужда.

В Пловдив живеят над 14 500 деца. От тях 1100, които са на възраст между 0 и 5 г., имат увреждания, и целта на фондацията е да ги подкрепи.

„Инвестирането в първите години от развитието на детето спомага за премахването на крайната бедност, за засилването на съвместния просперитет, но и за създаването на качествен човешки капитал. Все по-често говорим за „учене през целия живот“. То започва още от най-ранна възраст и оказва силно влияние върху развитието на мозъка, здравето и поведението“, казват от „За нашите деца“.

Техният план за детско развитие е в четири стъпки, а първата от тях е физическото здраве. Стремят се да помогнат на децата да преодолеят двигателните проблеми чрез методи като масаж на ръцете и краката, качествена храна, разходки сред природата и др.

Не по-малко важно е емоционалното развитие, защото обичта е много значима за всяко дете още от най-ранна възраст. От фондацията искат да обърнат възможно най-голямо внимание на малките момчета и момичета – такова, каквото получават и от родителите си.

„Благодарение на развитието на възприятие, памет и светоусещане, децата разширяват своя кръгозор и опознават света с все по-бързи темпове. От особено значение е мозъчното здраве, което би могло да обуслови наличието или отсъствието на равен старт в развитието. Вниманието и грижите на родителя, съчетани с консултацията с компетентен специалист, когато това е необходимо, са стъпка напред към пълноценното детско развитие”, смятат от фондацията, отбелязвайки ключовото значение на когнитивните умения.

„За нашите деца“ се стремят да развият и социалните способности на децата чрез игри, забавления, насърчаване на комуникацията между малките момчета и момичета, за да могат всички да имат равен старт, когато прекрачат училищния праг.

Научете как да подпомогнете инициативата ТУК.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Иван Демерджиев: Има как Гешев и Цацаров да бъдат сменени бързо

Освобождаването на главния прокурор е по-сложно, защото изисква реформа на ВСС

Грозният коледен пуловер на Lidl се заигра с “Домът на Гучи"

Ирландският Lidl публикува колаж на Адам Драйвър с пуловера на супермаркетите

Българският лекарски съюз разследва доц. Мангъров за неверни твърдения за Covid-19

Обвинението е, че чрез твърденията си не действа в интерес на живота и здравето на пациентите

Бербатов обвини Боби Михайлов, че връща услуги на кмета на Симитли

Нищо чудно да видим Стефан Апостолов с нов пост, каза Бербатов

След провала на изборите, Валери Симеонов вече не е председател на НФСБ

Патриотичната партия вече има ново име и се казва "Силна България"

Николай Денков: Около 60% от всички ученици са завили, че са готови да бъдат тествани

Здравният министър съобщи, че 46% от учителите и 12.5% от децата в гимназиалния етап са ваксинирани

Playboy вече не е списание, a луксозен бранд за мода и частни полети

След почти 70 години история легендарната медия стартира луксозният лайфстайл бранд BIGBUNNY

Кирил Петков: Министрите сами ще избират екипите си, КПКОНПИ ще получи разследващи функции

Бойко Рашков ще е предложението на ПП за вътрешен министър