Снимка: © Getty Images

Фондовата борса претърпя исторически загуби за първото тримесечие от настоящата година заради пандемията от коронавируса.

Dow Jones отчете най-ниския си спад от 1987 година насам. Индексът за следене на състоянието на промишлените предприятия на американската фондова борса е паднал с 23% за първите три месеца от 2020г. Той бе последван от лондонския FTSE 100, който регистрира 25% спад.

Вторият най-използван индекс за оценка на състоянието на фондовия пазар в САЩ - S&P 500, падна с 20% в първото тримесечие. Стойността му се определя от 500-те най-големи по пазарна капитализация американски компании, а за последните три месеца тя е най-ниска от 2008 г. насам.

Загубите идват на фона на мерките на правителствата по света, които ограничиха социалните контакти, преустановиха пътуванията и затвориха много компании. 

Икономистите предупредиха, че ударът по световната икономика най-вероятно ще бъде по-лош от онзи по време на финансовата криза през 2008-2009 г. Глобалният лидер в информационните услуги IHS Markit, базирана в Лондон, даде прогнози, че приходите ѝ тази година ще се свият с 2,8% в сравнение с 1,7% през 2009 г., пише BBC.

„Оставаме много загрижени относно негативните изгледи за световния растеж през 2020 и в частност за ефектите върху нововъзникващите пазари и върху страните с нисък брутен вътрешен продукт“, каза председателят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

Една от централните банки на САЩ прогнозира, че процентът на безработицата може да се повиши до 32% през следващите три месеца, тъй като повече от 47 милиона души може да загубят работата си.

В световен мащаб много индекси остават с повече от 20% спад в сравнение със състоянието им в началото на годината, съобщава BBC. Големите проблеми на пазара идват и от ниската цена на горивата заради по-заниженото търсене, както и от „войната“ между производителите.

Във вторник индексът FTSE скочи с почти 2%, докато немският Dax и френският CAC 40 се повишиха по-малко. Американският „Дау Джоунс“ обаче загуби 1,8%, а S&P 500 – 1,6%.
 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бизнесът се оплака от "некадърно управление и неквалифицирани работници"

След атаката на Асен Василев от пазара да се извадят "некадърни работодатели", които не плащат адекватно

"Възраждане" провали първото заседание на работната група за "зеления сертификат"

От партията на Костадинов искаха да излъчат заседанието на живо във Facebook

Дете с аутизъм вдъхнови нова версия на популярна мобилна видеоигра

"Joe Danger" помага на 8-годишния Джак да се справи със стреса

Петков: За 10 г. трябва да обърнем реториката със Скопие, ЕС е обнадежден

"Българите в Северна Македония ще влязат в конституцията им и ще имат равни права с останалите"

Столичното метро трябва да плати над 3 млн. лв. сметка за ток, общината иска помощ от държавата

Това е 3 пъти повече в сравнение със същия период преди година

Асен Василев атакува работодателите, които не знаят как да плащат адекватни заплати

"Тук работникът не можел да изкара 710 лв., в Гърция спокойно изкарват по 1000 евро"