Фондовата борса отчете най-слабото тримесечие от 33 години насам Снимка: © Getty Images

Фондовата борса претърпя исторически загуби за първото тримесечие от настоящата година заради пандемията от коронавируса.

Dow Jones отчете най-ниския си спад от 1987 година насам. Индексът за следене на състоянието на промишлените предприятия на американската фондова борса е паднал с 23% за първите три месеца от 2020г. Той бе последван от лондонския FTSE 100, който регистрира 25% спад.

Вторият най-използван индекс за оценка на състоянието на фондовия пазар в САЩ - S&P 500, падна с 20% в първото тримесечие. Стойността му се определя от 500-те най-големи по пазарна капитализация американски компании, а за последните три месеца тя е най-ниска от 2008 г. насам.

Загубите идват на фона на мерките на правителствата по света, които ограничиха социалните контакти, преустановиха пътуванията и затвориха много компании.

Икономистите предупредиха, че ударът по световната икономика най-вероятно ще бъде по-лош от онзи по време на финансовата криза през 2008-2009 г. Глобалният лидер в информационните услуги IHS Markit, базирана в Лондон, даде прогнози, че приходите ѝ тази година ще се свият с 2,8% в сравнение с 1,7% през 2009 г., пише BBC.

„Оставаме много загрижени относно негативните изгледи за световния растеж през 2020 и в частност за ефектите върху нововъзникващите пазари и върху страните с нисък брутен вътрешен продукт“, каза председателят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

Една от централните банки на САЩ прогнозира, че процентът на безработицата може да се повиши до 32% през следващите три месеца, тъй като повече от 47 милиона души може да загубят работата си.

В световен мащаб много индекси остават с повече от 20% спад в сравнение със състоянието им в началото на годината, съобщава BBC. Големите проблеми на пазара идват и от ниската цена на горивата заради по-заниженото търсене, както и от „войната“ между производителите.

Във вторник индексът FTSE скочи с почти 2%, докато немският Dax и френският CAC 40 се повишиха по-малко. Американският „Дау Джоунс“ обаче загуби 1,8%, а S&P 500 – 1,6%.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024