Снимка: © Getty Images

Фондовата борса претърпя исторически загуби за първото тримесечие от настоящата година заради пандемията от коронавируса.

Dow Jones отчете най-ниския си спад от 1987 година насам. Индексът за следене на състоянието на промишлените предприятия на американската фондова борса е паднал с 23% за първите три месеца от 2020г. Той бе последван от лондонския FTSE 100, който регистрира 25% спад.

Вторият най-използван индекс за оценка на състоянието на фондовия пазар в САЩ - S&P 500, падна с 20% в първото тримесечие. Стойността му се определя от 500-те най-големи по пазарна капитализация американски компании, а за последните три месеца тя е най-ниска от 2008 г. насам.

Загубите идват на фона на мерките на правителствата по света, които ограничиха социалните контакти, преустановиха пътуванията и затвориха много компании. 

Икономистите предупредиха, че ударът по световната икономика най-вероятно ще бъде по-лош от онзи по време на финансовата криза през 2008-2009 г. Глобалният лидер в информационните услуги IHS Markit, базирана в Лондон, даде прогнози, че приходите ѝ тази година ще се свият с 2,8% в сравнение с 1,7% през 2009 г., пише BBC.

„Оставаме много загрижени относно негативните изгледи за световния растеж през 2020 и в частност за ефектите върху нововъзникващите пазари и върху страните с нисък брутен вътрешен продукт“, каза председателят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

Една от централните банки на САЩ прогнозира, че процентът на безработицата може да се повиши до 32% през следващите три месеца, тъй като повече от 47 милиона души може да загубят работата си.

В световен мащаб много индекси остават с повече от 20% спад в сравнение със състоянието им в началото на годината, съобщава BBC. Големите проблеми на пазара идват и от ниската цена на горивата заради по-заниженото търсене, както и от „войната“ между производителите.

Във вторник индексът FTSE скочи с почти 2%, докато немският Dax и френският CAC 40 се повишиха по-малко. Американският „Дау Джоунс“ обаче загуби 1,8%, а S&P 500 – 1,6%.
 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сделката за ЧЕЗ най-после приключи: "Еврохолд" е новият собственик

"Най-голямата сделка в енергийния сектор на България за последните 17 години"

Минеков получил покана да остане министър на културата, но "засега" отказал

Той не отказа да коментира дали би променил решението си

"Пирогов" остана без PR след поредно уволнение в болницата

Журналистката Гергана Венкова е освободена от позицията

Шефът на пресцентъра на служебния кабинет Соня Момчилова става член на СЕМ

Президентът Румен Радев попълни освободения пост след оставката на Ива Димитрова

Бойко Рашков поиска Борислав Сарафов (НСлС) да разследва Иван Гешев

Ако Следствието откаже да разследва Гешев, Рашков ще обжалва отказа пред... Гешев

Българите на Олимпиадата: Плувецът Любомир Епитропов е на 1/2-финал с национален рекорд

Ивайло Иванов отпадна в турнира по джудо, сестри Стоеви си тръгват с победа