Формулярът за влизане в Гърция вече може да се попълва в деня на пътуването Снимка: © Unsplash

Формулярът за влизане в Гърция вече ще може да се попълва непосредствено преди пътуването, съобщиха от външно министерство. Досега това трябваше да се случи 24 часа преди влизането в страната.

Попълването на Passenger Locator Form (PLF) е част от ограничителните мерки, породени от пандемията и е задължително за всеки, който посещава южната ни съседка. В резултат на това туристът получава QR код, за който всички компании, предоставящи пътни услуги, ще бъдат длъжни да следят.

Коронавирус ситуацията в Гърция продължава да се влошава, като има ръст в броя на заразените и 13 от островите в страната остават в тъмночервената зона. Сред тях са някои от най-атрактивните за туристи дестинации - Миконос, Санторини, Родос, Йос, Закинтос, Тинос, Лефкада и Парос.

Най-тежко е положението в Миконос, където полицията е въвела използването на дронове, с които следи за събирания на хора, съобщи кореспондентът на NOVA в Гърция Бойка Атанасова. В четвъртък зам.-министърът на гражданската защита и справянето с кризите, Никос Хардаляс, заяви, че там властите са на крачка от въвеждане на допълнителни рестрикции.

На островите има недостиг на помещения за карантинирани туристи, а в Солун и Халкидики ситуацията също е тревожна. Макар към момента те да са в оранжевата зона, се приближават до червената, добави още Атанасова.

Налице е и проблемът с температурните рекорди в Гърция. Препоръчва се в следобедните часове да не се излиза и да се избягват пътувания в тази част на деня. В резултат от жегите са налични много пожари, като е категорично забранено да се пали огън където и да е било.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бесарабски българин е загубил съпругата и детето си при руския обстрел в Одеса

При нападението са загинали още 2 деца

15:05 - 03.03.2024
Важно днес

Радев заговори срещу "проповедниците на нихилизма и разделението" на връх Шипка

На фона на руски знамена Радев видя "прогонване на лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало"

13:41 - 03.03.2024
Важно днес

Хепи-соцът като атракцион за всеки национален празник

С "Чавдар" и "Икарус" на Трети март?

13:35 - 03.03.2024
Важно днес

Тръмп изпревари Ники Хейли в още три щата преди "Супер вторник"

Дали Тръмп ще остане единственият кандидат за номинацията - ще се реши на 5 март

09:12 - 03.03.2024