Франция ще забранява електронните цигари за еднократна употреба

Франция възнамерява да забрани електронните цигари за еднократна употреба. Мярката е част от национален план за борба с тютюнопушенето, съобщава Тhe Guardian. Става дума за устройствата за пушене, които са с течност и позволяват определен брой дръпвания, след което се изхвърлят. Обикновено те са силно ароматизирани.

Премиерът на Франция Елизабет Борн коментира пред RTL, че „правителството скоро ще представи нов национален план за борба с тютюнопушенето, по-специално със забраната на електронните цигари за еднократна употреба, които дават предпоставки за придовбиване на лоши навици сред младите хора“.

Френското правителство довършва своя бюджет за 2024 г. с по-широк план за намаляване на тютюнопушенето, което според Борн е причината за 75 000 смъртни случая годишно в страната.

Планът не включва ново увеличение на акцизите върху цигарите, казва Борн и допълва, че „това не означава, че не сме бдителни за консумацията на тютюн“.

Фокусът във Франция сега е върху електронните цигари за еднократна употреба, които според министър-председателя са врата към пушенето.

Тя се тревожи, че цигарите с аромат на бонбони, маршмелоу и дъвка, напомнящи сладкиши от детството и на цена от 8 до 12 евро за 500 всмуквания, са насочени към тийнейджърите.

Няколко европейски страни също се опитват да ги забранят. Онлайн продажбите не са позволени в Белгия, а в Ирландия се провеждат национални консултации за въвеждане на ограничения.

В Германия правителството забрани ароматизираните електронни цигари, като предупреждението е, че това може да е само начало.

Aвстралия предприе най-строгия отговор, като направи вейповете само по лекарско предписание, намали съдържанието на никотин в тях и ограничи ароматите.

В Нова Зеландия бяха предприети подобни стъпки - забрана на повечето вейпове за еднократна употреба и ограничаване на маркетинга за деца, включително забрана за магазини за вейп в близост до училища и правила, които изискват общи описания на аромати. Правилата, които влязоха в сила през август, са с идеята да продължи продажбата на еднократните електронни цигари за тези, които ги използват като преход към отказване от тютюнопушенето.

Ирландско изследване показва, че тийнейджърите, които използват електронни цигари, са до пет пъти по-склонни да започнат да пушат в сравнение с тези, които не го правят.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024
Важно днес

След пауза от няколко месеца в ИСУЛ отново се правят костно-мозъчни трансплантации на деца

5-годишно дете е било оперирано и вече е изписано от болницата

13:17 - 02.05.2024