Франция я очаква режим "télétravail", LVMH спират парфюмите - ще правят гел  Снимка: © Getty Images

Френската луксозна група LVMH, която произвежда парфюмите Christian Dior, Guerlain и Givenchy започва да прави хигиенизиращ гел за ръце в три от своите парфюмни и козметични фабрики във Франция. Новата продукция ще бъде дарена на френски болници, които се борят с огнището на коронавирус в страната.

Планът е още следващата седмица да има готови дванадесет тона дезинфектанти, които ще са за сметка на производството на обичайната декоративна козметика и аромати. Приоритетно, геловете ще отидат за 39-те общински и държавни болници в Париж.

Болниците в Париж все още не са изчерпали дезинфектантите си, но доставките са "обтегнати", заяви говорител на парижката болнична система и добави, че други компании също са заявили, че са готови да дарят доставки.

Много аптеки във Франция ограничиха клиентите до закупуването на една малка бутилка на човек.

Правителството издаде указ за ограничаване на цените, след като някои търговци се опитаха да спекулират. В момента 100-милилитрова бутилка дезинфектант струва не повече от 3 евро.

В понеделник вечерта се очаква президентът Емануел Макрон да обяви по-строги мерки за борба с коронавируса, включително се носят слухове за комендантски час.

В неделя в страната имаше местни избори и социалните контакти бяха засилени.

"Епидемия във Франция е тревожна, а ситуацията се влошава много бързо", заяви в понеделник ръководителят на здравната служба на страната Жером Саломон.

"Броят на случаите се удвоява на всеки три дни", каза Саломон и добави, че броят на тежко болни и тези, които се нуждаят от интензивно лечение, "стига до стотици". Призивът му беше:

"Стойте си у дома, толкова е лесно."

Френските медии усилено съобщават, че правителството ще обяви мерки за принудително задържане, ако не се спазват предписанията на властите, и комендантски час за цялата страна, които ще влязат в сила вероятно във вторник. В понеделник сутринта говорителят на правителството Сибет Ндиае определи информацията за комендантски час като "фалшива новина", но добави: "Разглеждаме всички мерки, които ще помогнат хората да променят поведението си."

Santé Publique France съобщава за 127 смъртни случаи, свързани с коронавирус, в неделя и над 5,400 потвърдени случаи на вируса.

Франция вече направи някои стъпки за ограничаване контакта между хората като нареди затварянето на кафенета, ресторанти, училища и университети, както и на всички „несъществени търговски дейности“ . Има препоръката и за ограничаване на пътуванията на дълги разстояния „до такива от крайна необходимост“. В неделя Германия взе решение да затвори границата си с Франция.

Всички детски ясли, училища и университети бяха затворени в понеделник и на всички, на които им е възможно, беше наредено да организират "télétravail" - работа от вкъщи.

Засега измежду европейските държави най-строги остават мерките в Италия, която е и най-засегната от covid-19. В неделя, по данни на института Robert Koch, болните там бяха 21157. Властите са наредили всички да останат по домовете си, освен ако нямат спешни причини да излизат, като работа, визита при лекар или набавяне на храна.

Всички граждани трябва да попълнят стандартизиран формуляр, в който посочват причината да са извън дома си и да го предоставят на властите при поискване. Наказанието за фалшив документ е от глоба от няколкостотин евро до наказателно обвинение и до три месеца затвор.

Информация по държави с броя на заразените, можете да намерите тук.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Радев се разгневи на Рюте във Фейсбук

България най-вероятно ще остане сама в "чаклнята" на Шенген

00:16 - 03.12.2022

Има опасност България да остане сама извън Шенген

Нидерландия обаче ще подкрепи кандидатурите на Румъния и Хърватия в Шенген

18:06 - 02.12.2022

Кадър на ДПС, оглавявал дирекция на КПКОНПИ, се оказа с плагиатствана дисертация в УНИБИТ

Свързаната с ДПС юристка Христина Атанасова е преписала 43% от научния си труд

17:28 - 02.12.2022

"Хартиената коалиция" продължава с атаките срещу Изборния кодекс

Втори ден т.нар. "хартиена коалиция" прокарва желаните от нея изборния промени

16:35 - 02.12.2022

ГЕРБ може да предложи кабинет на малцинството, но опонентите им предвиждат тройна коалиция

От партията ще запазят в тайна номинацията за министър-председател до понеделник

15:35 - 02.12.2022

Икономистът Никола Янков: Новината на деня не са хартиените бюлетини, а изолацията на България от Шенген 

Без интеграция в Шенген и Еврозоната България ще деградира постепенно до статута на Сърбия, пише Янков.

14:38 - 02.12.2022