Снимка: © getty images

Министерството на здравеопазването на Франция забрани с постановление употребата на хидроксихлорохин срещу коронавирус.

"Независимо дали става дума за лекарски кабинети в града или за болницата, това лекарство не бива да бъде предписвано на пациенти с Covid-19," гласи изявлението на министерството.

Това се случва, след като в петък медицинското издание The Lancet публикува изследване, което показва, че този медикамент, както и сходния на него хлорохин, няма гарантиран положителен ефект върху заразените, а в същото време повишава риска от сърдечни проблеми и смърт. В него са взети предвид резултати от 96 032 пациента с коронавирус.

Именно този научен труд провокира СЗО да спре временно клиничните тестове на двете лекарства, като обаче се изясни, че те продължават да са считани за безопасни за пациенти с малария или автоимунни заболявания.

Хидроксихлорохинът придоби популярност най-вече благодарение на промотирането му от президента на САЩ Доналд Тръмп. Той вече два месеца защитава тезата, че този медикамент е полезен в борбата с Covid-19. Преди седмица обяви пред журналисти, че дори лично го използва като профилактика.

"Ако не действа, няма проблем - няма да пострадам от него. От 40 години се използва срещу малария," каза той по време на среща с представители на ресторантьорския бизнес.

Тогава като доказателство за ефективността му той даде това, че получава "много позитивни обаждания" и писма от лекари от "първата линия", които споделят, че също го приемат превантивно.

В края на април Власт срещу наука: Експерт е уволнен заради различно мнение за хидроксихлорохина в сравнение с Тръмп? , работил за американското правителство като директор на BARDA, обяви, че е бил уволнен, след като се е противопоставил на твърденията на президента. Дори директорът на Националния институт по алергиите и инфекциозните болести д-р Антъни Фаучи изрази своя скептицизъм относно използването на лекарството, преди позитивният му ефект и безопасността му да бъдат доказани.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Мадоната с противотанковата ракета "Света Джавелин" смущава църквата, но помага на Украйна

Кампанията за дарения с образа от стенописа вече е събрала над 2 млн. долара

Путин изнудва Шолц и Макрон да свалят санкциите

Путин постави ултиматум за сваляне на санкциите, за да пусне износа на украинско зърно

Първите 200 бежанци от Украйна ще бъдат транспортирани в нови бази

Властта ще наказва ведомствата си, които отказват да отворят врати за бежанците

Украйна получи противокорабни ракети "Харпун" и самоходни гаубици M109

Дания и Великобритания са съдействали за новата пратка

Янев и Костадинов тръгнаха в атака срещу въвеждането на еврото

Синхрон между "Възраждане" и "БГ възход" ден след одобряването на националния план от Министерски съвет

Александър Дунчев уличи ИТН в "игра в полза на старата власт" и поиска вето от Радев върху закона за околната среда

2-годишното отлагане на по-силния контрол върху големи строежи е "спуснато под натиск"