Снимка: © Wikipedia

Активи на руски олигарси на стойност близо 850 милиона евро са били запорирани във Франция по линия на санкциите, налгани заради войната в Украйна, обяви министърът на икономиката и финансите Брюно Льо Мер, цитиран от Франс прес.

"Замразихме 150 милиона евро в сметки на частни лица, кредитни линии във Франция, във френски учреждения. Освен това запорирахме недвижими имоти на френска територия за 539 милиона евро," уточни той, като посочи, че става дума за около 390 имота и две яхти за 150 милиона евро.

"Общо това са 850 милиона евро в активи, притежание на руски олигарси."

Въпросната мярка не прехвърля собствеността на активите към държавата, но не позволява на собствениците "повече да се разпореждат с тях, да ги препродават или обръщат в пари", поясни още министърът. "За да има изземане на собствеността трябва да бъде налично наказателно престъпление," обясни той. 

"Санкциите удрят Русия, държавата и Владимир Путин здраво," продължи Льо Мер.

Това не е първата подобна акция във Франция, след като в началото на март беше конфискувана яхтата "Amore Vero" на Игор Шечин - президента на "Роснефт". В списъка със санкционираните от Европейския съюз руски олигарси той е описан като "един от най-доверените и близки съветници" на Путин и "един от най-влиятелните членове на руския политически елит". Яхтата, която до развода на Сечин с втората му съпруга Олга Рожкова се казваше "St. Princess Olga",  е била заловена, докато се е опитала да напусне френското пристанище без позволение, нарушавайки местните закони.

Франция създаде работна група във връзка със санкциите на ЕС срещу руски олигарси или хора, близки до президента Владимир Путин. Нейната задача е да локализира активите им във Франция и да идентифицира собствениците на банкови сметки, луксозни вили и яхти.

Тя е част от общо споразумение с Европейската комисия, САЩ, Австралия, Канада, Германия, Италия, Япония и Великобритания, като всички те излязоха с единно изявление:

"Ангажираме се да работим заедно, за да предприемем всички възможни легални стъпки, за да открием, задържим, замразим, заловим и, където е подходящо, да конфискуваме активите на тези физически и юридически лица, които са санкционирани във връзка с преднамерената, несправедлива, непредизвикана иванзия на Русия в Украйна," гласи становището им.

Конфискувана или не: Сложният казус с най-голямата моторна яхта в света, собственост на руски милиардер


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Политици и сайтове с опорки в комбина: Как руската пропаганда стига до българските читатели

Пропагандните статии за Русия са се увеличили 10 пъти след началото на войната

За първи път от 30 г. жена оглави правителството на Франция

Елизабет Борн - "работохолик", технократ и лице на социалната реформа на Макрон

Ще саботира ли Едроган разширяването на НАТО или ще го изтъргува?

Възможно е турският президент да поиска нещо срещу промяната на позицията си

Дигитализацията в университетите не може да чака

Целта на дигитализацията във висшето образование е да го направи модерно, достъпно, гъвкаво и по-ефективно. Това е процес, в който бизнесът и по-точно технологичните компании, трябва да застанат рамо до рамо с ръководствата на университетите

И Швеция тръгва към НАТО

Шведското правителство обяви решение да подаде кандидатурата си за членство в НАТО

Костов: При Станишев "Лукойл" спря да плаща данъци

Той посочи три начина, по който може да ѝ се противодейства