Френският град Колмар бе избран за европейска дестинация №1 за 2020 г. в традиционната анкета, организирана от сайта European Best Destinations. Градът, който се намира в област Елзас в североизточната част на страната, изпревари 19 дестинации, които се бориха за приза, включително Париж, Рим, Прага, Виена, Мадрид, Атина, Ротердам, съобщи Forbes.

Колмар постави рекорд за най-много гласове, откакто конкурсът започна през 2009 г. За френския град са гласували 179,723 души, което изпреварва постижението на Порто от 2017 – 138,116. 

Това е 11-ото издание на анкетата, в което бяха отчетени рекордни над 600 хиляди гласа. Колмар ще бъде промотиран от European Best Destinations на милиони хора, които ще осъществят пътуване на Стария континент през 2020, а  също така ще получи правото да използва слогана „Най-добрата дестинация в Европа“ в своите рекламни дейности.

„Световноизвестна дестинация, която има всичко“ – по този начин организаторите на гласуването описват френския град. „Той е столицата на елзаското вино и водач във винения туризъм. Също така е перфектното място за романтика, за почитателите на историята, привържениците на храната, музиката и любителите на културата“.

Колмар има население от близо 70 хиляди души по данни от 2017 г. Намира се в подножието на Вогезите в Елзаската равнина и през него минават реките Ил и Лош.

Познат е като най-слънчевият град във Франция, тъй като в 300 от дните през годината времето е такова. Но Колмар притежава и своя коледен чар, който привлича хиляди туристи.

От 2009 насам сайтът European Best Destinations популяризира културата и туризма в Европа на милиони пътуващи и на работещи в тази сфера. Той работи съвместно с Европейската комисия, за да промотира устойчивия туризъм. EBD организира основните туристически състезания на Стария континент, като сред тях са „Най-добри европейския коледни базари“, „Най-добри европейски плажове“, „Най-романтични дестинации“ и „Най-добри европейски ски курорти“.

Организацията си партнира с над 300 туристически офиса из цяла Европа и за осма поредна година е най-посещаваният уебсайт, посветен на пътуванията в европейските страни, пише Forbes.

Като резултат от рекламата в European Best Destinations, различни дестинации се радват на бум на туристите. След като Порто спечели конкурса през 2017, в града имаше 17% ръст на посетителите до края на годината, 13% повече бяха тези в Бордо през 2015, а през 2016 в хърватския Задар пристигнаха 25% повече туристи спрямо предходната година.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нова мина гръмна в ИТН: този път номинираната за министър на екологията Силвия Бакърджиева

Силвия Бакърджиева се принуди да дава обяснения заради присъда на съпруга си

Евелина Николова спечели олимпийски бронзов медал

Успех за българската състезателка в борбата до 57 кг

BILLA България започва обновяването на още един магазин в София

4 нови каси за самообслужване ще бъдат поставени в обекта в кв. "Надежда"