Новият тъмно син паспорт на Обединеното кралство ще бъде изцяло европейска работа. Идеята за връщане на историческия тъмносин паспорт беше използвана от кампанията „Leave“, която прокламираше излизането на Великобритания от ЕС.

Обединеното кралство ще пусне новите "емблематични" сини паспорти  през март, но иронията е, че те ще бъдат произведени в Полша от френско-холандска компания.

Съобщението, че компанията Gemalto спечели договора за производство на паспорти, предизвика спор през 2018 г. Правителството на Великобритания заяви, че последните етапи на производство ще се извършат в Обединеното кралство, за да се „гарантира, че лични данни няма да напуснат страната“.

Сегашните притежатели на паспорти на Обединеното кралство ще могат да запазят документите си  в стила на ЕС до изтичане на срока на валидност, но всички нови документи, издадени от март, ще бъдат тъмносини, както са били между 1921 и 1988 година.

"Като се върнем към емблематичния син и златен дизайн, британският паспорт отново ще бъде преплетен с националната ни идентичност и нямам търпение да пътувам по този начин", заяви британският вътрешен министър Прити Пател в събота, без да отдава значение на факта, че паспортът ще се произвеждат в блока, който Великобритания току-що напусна. В Twitter профила на Home office, Петел е снимана да държи новия паспорт, а текстът към снимката гласи: "Новите ни сини паспорти ще са възможно най-технологично напредналите и щадящи природата."

Договорът за 260 милиона британски лири (335 милиона долара или 309 милиона евро) беше даден на чуждестранната фирма Gemalto в тръжен процес от бившия премиер Тереза ​​Мей. Крайният резултат подтикна много критици от всички страни на Brexit да нарекат този ход ироничен.

На снимката: Прити Пател по време на кампанията за Brexit

Пател, тогава активист на кампанията за Brexit, изглежда, се съгласи, казвайки по онова време, че предаването на работата в ръцете на фирми от Ламанша е "национално унижение".

Проевропейската активистка на Елоиз Тод от движението "Най-доброто за Великобритания", заяви, че това е "страхотна ирония".

Думите „Европейски съюз“ вече бяха премахнати от новите британски паспорти през 2019 г., още преди процесът на Brexit да приключи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Kaufland България е Топ Работодател за четвърта поредна година

Сертификацията е на международния независим институт Top Employers Institute

Бюджет 2022: Максималният осигурителен доход става 3400 лв.

Предвижда се ръст на БВП до 4,8% и намаляване на безработицата до 5%

Рок музикантът Мийт Лоуф почина на 74 г.

Авторът на "I'd Do Anything for Love (But I Won't Do That)" имаше над 50-годишна кариера на сцена

Ива Митева е фаворит за едно от местата в Конституционния съд

През февруари изтича мандатът на Гроздан Илиев и парламентът ще избира нови двама конституционни съдии

Адел отложи шоуто с 24 концерта в Лас Вегас заради Covid-19 в екипа ѝ

Певицата работи по нов график за "Уикенди с Адел"

3244 ограничителни заповеди за домашно насилие са били издадени у нас през 2021 г.

Надежда Йорданова: Предвиждаме разширяване на забраните за контакт и повече програми за децата - жертви или свидетели на домашно насилие

Прокуратурата проверява Атанас Мангъров за всяване на паника

След дебата по Нова ТВ, в който той свърза ваксината със смъртни случаи и беше опроверган от МЗ

Covid-19: 8932 нови случая, лек спад на общия брой хоспитализации

Още 87 пациенти са загубили битката с болестта, активните случаи нарастват

На първо четене: Съставът на КЕВР се смалява до петима членове

Променят се и изискванията за професионален опит в регулатора