Френско-холандска компания ще печата в Полша паспортите на независимата Великобритания

Новият тъмно син паспорт на Обединеното кралство ще бъде изцяло европейска работа. Идеята за връщане на историческия тъмносин паспорт беше използвана от кампанията „Leave“, която прокламираше излизането на Великобритания от ЕС.

Обединеното кралство ще пусне новите "емблематични" сини паспорти през март, но иронията е, че те ще бъдат произведени в Полша от френско-холандска компания.

Съобщението, че компанията Gemalto спечели договора за производство на паспорти, предизвика спор през 2018 г. Правителството на Великобритания заяви, че последните етапи на производство ще се извършат в Обединеното кралство, за да се „гарантира, че лични данни няма да напуснат страната“.

Сегашните притежатели на паспорти на Обединеното кралство ще могат да запазят документите си в стила на ЕС до изтичане на срока на валидност, но всички нови документи, издадени от март, ще бъдат тъмносини, както са били между 1921 и 1988 година.

"Като се върнем към емблематичния син и златен дизайн, британският паспорт отново ще бъде преплетен с националната ни идентичност и нямам търпение да пътувам по този начин", заяви британският вътрешен министър Прити Пател в събота, без да отдава значение на факта, че паспортът ще се произвеждат в блока, който Великобритания току-що напусна. В Twitter профила на Home office, Петел е снимана да държи новия паспорт, а текстът към снимката гласи: "Новите ни сини паспорти ще са възможно най-технологично напредналите и щадящи природата."

Договорът за 260 милиона британски лири (335 милиона долара или 309 милиона евро) беше даден на чуждестранната фирма Gemalto в тръжен процес от бившия премиер Тереза ​​Мей. Крайният резултат подтикна много критици от всички страни на Brexit да нарекат този ход ироничен.

На снимката: Прити Пател по време на кампанията за Brexit

Пател, тогава активист на кампанията за Brexit, изглежда, се съгласи, казвайки по онова време, че предаването на работата в ръцете на фирми от Ламанша е "национално унижение".

Проевропейската активистка на Елоиз Тод от движението "Най-доброто за Великобритания", заяви, че това е "страхотна ирония".

Думите „Европейски съюз“ вече бяха премахнати от новите британски паспорти през 2019 г., още преди процесът на Brexit да приключи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024