Френско списание предизвика гнева на политическия елит с расистка илюстрация Снимка: © Twitter

Крайнодясно френско списание предизвика скандал във Франция, след като изобрази чернокожата представителка на Националното събрание Даниел Обоно като робиня от 18 век.

Изданието „Вальор Актюел“ пусна илюстрация със заглавие „Даниел Обоно във времената на робството“, като я изрисува с вериги около врата, а това действие предизвика острите критики на президента Еманюел Макрон и цялата политическа класа в страната.

40-годишната депутатка, която е родена в Либревил, Габон, е член на лявата партия La France Insoumise. Според нея публикацията на „Вальор Актюел“ е „расистки боклук“, както я нарече в профила си в Twitter, осъждайки редакцията. „Все още можем да пишем расистки глупости, придружени от снимка на чернокожа французойка с африкански корени, изобразена като роб“, написа тя.

От „Вальор Актюел“ побързаха да отговорят: „Расистки глупости? Това е измислена история, която пресъздава ужаса на робството, дело на африканците през 18 век“. Главният редактор Тугдюал Дени каза, че списанието разбира „символичния заряд“ на илюстрацията. Добави, че лично е предложил извиненията си на Обоно и е съжалил, че хората може да са си помислили, че екипът на изданието проповядва расизъм.

Все пак Дени защити действията на редакцията, като каза, че рисунката показва, че расизъм е съществувал не само в Европа, но и в Африка.

Обоно обаче сподели, че статията е „прекрачила границата“ и представлява „обида към моите предци и обида към Републиката“. В интервю за BFMTV тя сподели, че това е самата реалност в света в момента и показва расисткото отношение, пред което са изправени милиони нейни сънародници във Франция.

40-годишната представителка на Националното събрание каза, че лично е получила подкрепа от президента Еманюел Макрон. Премиерът Жан Кастекс също осъди действията на „Вальор Актюел“. Той написа в Twitter, че борбата срещу расизма е нужна, тъй като това представлява най-голямото разделение между хората.

В подкрепа за Обоно се обяви и министърът на вътрешните работи Жерал Дарманен. Депутатът Ришар Феран каза, че е предложил „цялата си лична подкрепа на Националното събрание, за да се изправим срещу това унижение“. А според министъра, отговарящ за равенството между половете, Елизабет Морено – „расизмът е противоположност на републиканските ценности“.

„Вальор Актюел“ е седмично списание, което пише по най-важните теми в обществото и е известно със своята крайнодясна политика. Президентът Еманюел Макрон и други представители на властта са давали интервюта за изданието, като това с държавния глава от октомври миналата година е най-популярно. Там Макрон говореше за имиграцията и идентичността на френския народ.

Това не е единственото френско списание, което е публикувало противоречиви илюстрации на местни политици. „Minute“ – по-малко тиражно издание, но също крайнодясно, пусна карикатура на бившия правосъден министър Кристин Тобира през 2013 и навлече върху себе си огромно количество критики. Илюстрацията представляваше Тобира с тяло на маймуна и пишеше, че тя е „открила своя банан“.

Бившият министър заведе дело срещу редакцията и списанието трябваше да ѝ плати 10 хиляди евро заради обида на расова основа, реши Апелативният съд в Париж през 2015.

Самата Обоно разкри в интервюто си за BFMTV, че се съветва с адвокати дали да съди „Вальор Актюел“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Илхан Кючюк поема ключова комисия в Европейския парламент

Общо петима български евродепутати заемат ръководни постове в комисиите на ЕП

14:00 - 23.07.2024
Важно днес

Ивелин Михайлов подготвя края на Исторически парк

Заобиколен от икони, Михайлов, признава, че паркът е слабо посещаван, което "стъпка по стъпка икономически ни убива".

13:50 - 23.07.2024
Спорт

Анди Мъри ще играе последния турнир в кариерата си на Олимпийските игри

Британецът официално потвърди, че след Олимпийските игри ще си вземе почивка.

13:46 - 23.07.2024