"Фройд" по Netflix: Сигурни ли сте, че можете да го изгледате?

Нелеп „исторически“ фикшън трилър - така Guardian описва осемсерийният сериал по Netflix - Freud. Както предполага и името, става дума за легендарния психоаналитик, представен в сериала като надрусан, увлечен по сеансите ловец на вещици, който използва хипноза за разрешаване на престъпления във Виена от 19 век.

Нещата изглеждат реалистични около половин епизод. Докторът е напрегнат и праволинеен мечтател, който практикува режисирана хипноза върху домашната си помощничка Леонор.

"Фройд" по Netflix: Сигурни ли сте, че можете да го изгледате?  - ревю

Фройд е потънал в дългове, а уменията му за хипноза са далеч от амбициите му и сложните теории, които развива. Той използва слугинята, за да имитира измислен транс пред неговите колеги професори, за да докаже правотата си пред “тези високомерни глупаци”.

Фройд е аутсайдер със статут на “еврейски шарлатанин” заради теориите си за подсъзнателното. Той сравнява човешкото съзнание с къща с много стаи, някои от които обитаваме, докато други са тъмни и затворени.

За да се подготви за ролята, актьорът Робърт Финстър се подлага на хипноза.

Фройд е нетърпелив да докаже правотата си главно на годеницата си Марта, която е далеч от него и чиято майка не одобрява “медицинската” му практика. Тази история се разбира през любовните писма на Фройд, четени от дикторски глас.

Освен страст към съзнанието, докторът има и приоритети, които не са пряко свързани с професията му. Акцентът идва още с началните надписи: “Може би искаш малко кокаин”.

Нещата се объркват бързо, включително и за зрителите, когато една мъртва проститутка бувкало “пада” върху бюрото на Фройд благодарение на двама полицаи, които търсят лекар.

"Фройд" сериал ревю

Подозрението пада върху бившия началник от армията на един от полицаите - садистичен тип, който познава жертвата.

Паралелен сюжет са партитата тип психо-сеанси в дома на виенски аристократ - граф Виктор, и неговата доста мистична жена - графиня София. Там Фройд намира и първата си пациентка - красива унгарка медиум, която преживява тежки халюцинации, в които е преследвана от кървав демон.

На сюжета му трябват почти два епизода, за да се постигне какъвто и да било смисъл, когато се разбира, че зад няколко насилствени престъпления, стои графиня София, чиито хипнотични сили се оказват много по-големи от тези на Фройд. София разчита на психосексуална комбинация от допир и словесна манипулация.

Подобно на други абсурдни нови прочити на известни истории, като например “Ловецът на вампири” или “Гордост и предразсъдъци”, "Фройд" е също толкова смехотворен. Разбира се, връзка с фактите няма - нали не смятате, че бащата на психоанализата е разследвал криминални случаи. Едно от малкото правдиви неща е, че австриецът е харесвал да чете криминални романи. Това и името на героя са двата правдиви стълба на сюжета, което не е много честно спрямо зрителите. Създателите на сериала казват, че са се фокусирали върху образа на младия Фройд.

Не е много забавно да гледаш как Фройд се препъва по пътя си към теория за хипнозата или как се разправя със собствените си демони и чувство за малоценност.

В общи линии - безсмислен гювеч, който може и да хареса на някого на фона целия сюррелизъм, в който живеем. В този смисъл можем да го обявим най-много за “измамно примамлив”. Иначе публиката, към която са стреляли създателите, е “младата и модерна” и за нея са именно всички “провокативни елементи, смесени с исторически сюжети”.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Синът на кмета на Панагюрище излиза под домашен арест

Иван Белишки е обвинен за заплаха срещу депутат от "Възраждане"

12:01 - 02.02.2023

Танц прати за 10 г. в затвора двама влюбени от Техеран

Младежите са осъдени за насърчаване на неподчинение и "публична проституция"

10:44 - 02.02.2023

ГЕРБ се похвали с край на политическата си изолация на финала на 48 Народно събрание

Десислава Атанасова челно атакува "Демократична България" като за последно

10:38 - 02.02.2023

Румен Радев отстрани Минеков и запази останалия служебен кабинет на Донев

Президентът подписа указа за назначаването на нов (стар) кабинет

09:29 - 02.02.2023

Христо Грозев е принуден да напусне Виена заради заплахи от руските служби

"Искат да ми покажат, че знаят точно къде живея"

09:09 - 02.02.2023