FT: САЩ са договорили сделка с България за изпращане на снаряди за Украйна Снимка: © Getty Images

Съединените щати са сключили сделка с България и Южна Корея за доставката на снаряди за Украйна. Това съобщава бизнес изданието "Financial Times", като се позовава на свои източници. Вашингтон води преговори по този въпрос и с още една държава - Япония.

От статията не става ясно за какви количества и срокове става въпрос, както и кога точно е постигната сделката между двете държави. В нея се обсъжда подробно необходимостта от доставка на 155-милиметрови снаряди за Киев. Служебното правителство, назначено от президента Румен Радев, твърдеше, че в страната не се произвеждат такива, които могат да бъдат използвани в западно оръжие, а само за старите съветски калибри.

Бившият служебен министър на икономиката Никола Стоянов каза по-рано през годината, че държавното предприятие "ВМЗ-Сопот" може да произвежда 155-милиметрови боеприпаси, но на този етап само експериментално.

"Financial Times" пише, че администрацията на американския президент Джо Байдън се стреми да увеличи доставките на боеприпаси за Украйна с цел да подкрепи контраофанзивата ѝ срещу Русия.

"Ние активно работим възможно най-бързо да изградим производствените линии за 155. Не искаме да губим нито ден и няма инструмент, власт или долар, който да оставим встрани, за да не можем да направим това“, коментира Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на САЩ.

По-рано Съединените щати предприеха мерки, за да увеличат местното производство на боеприпаси, за да помогне на Украйна, но според изданието, това ще отнеме до две години. Затова сега усилията на Вашингтон са насочени към намиране на партньори, които бързо могат да увеличат производството на снаряди.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024
Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024