Снимка: © Булевард България

В Софийския градски съд вече има подадена искова молба за отмяна на всички решения от проведения на 12 октомври извънреден конгрес на Българския футболен съюз. Тя е дело на ръководството на ФК „Балкан“ (Варвара) и е входирана на 5 ноември, съобщи в понеделник Димитър Бербатов, който се бореше за президентското място в БФС.

След спорен конгрес Борислав Михайлов запази поста си, но бившият нападател на „Манчестър Юнайтед“ заяви, че ще обжалва резултата в съда. Причина за спора се оказа процедурата по избора, при който Михайлов получи 241 гласа срещу 230 за Бербатов. Присъстваха 483 делегати, от които гласуваха 480.

Така от БФС избегнаха балотаж и провъзгласиха Михайлов за победител, въпреки че в Устава на съюза пише друго – че ръководител се избира с мнозинство от присъстващите, а не гласуващите делегати.

От „Балкан“ сезират съда не само за нарушенията на устава и закона, а и заради възпрепятстването на делегата на клуба Георги Градев да участва в конгреса.

„ФК „Балкан“ (Варвара) бе подпомогнат решително от екипа на Димитър Бербатов, за да защити както своите, така и правата на всички неправомерно недопуснати до последния конгрес делегати на футболни клубове - членове на БФС. Заявяваме решителността си да продължаваме да работим съвместно с футболните клубове в България не само по разясняването, но и по защитата на техните права“, написа Бербатов във Facebook.

Според него потъпкването на Устава на БФС от действащото ръководство е практика от години, но сега „вероятно се прави с цел да се вкара федерацията в съдебни дела, за да си гарантира сегашното ръководство оставане начело на БФС, без да има категорична легитимна основа и мандат от клубовете за това“. „За съжаление, всичко това ще доведе до още по-голямо затъване на БФС в блатото на безвремие и безхаберие“, добави Бербатов.

Той призова БФС да публикува незабавно протокола и другите документи от конгреса.

„Недопустимо е почти месец след конгреса те да не са подготвени. Освен ако не се обмислят фалшификации! Какво прави ръководството на БФС и защо бави изготвянето на документите, ще стане ясно, след като тези документи бъдат показани и се съпоставят с реално случилото се в зала 1 на НДК на 12.10.2021 г. В най-скоро време ще обявим официално и следващите си действия в процеса за отстраняването на сегашното ръководство от БФС", написа бившият нападател.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри

Зеленски говори от екраните, а Пол Маккартни развя украинското знаме

Кирил Петков: Да преговаряме с ИТН би било дефиницията на "глупост"

"Със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов няма да преговаряме", категоричен бе той

"Демократична България" обмисля възможността да се яви на избори заедно с ПП

ДБ е твърдо за машинно гласуване на евентуалните предсрочни избори

На този ден преди 25 години светът се запозна за пръв път с Хари Потър

Четвърт век по-късно поредицата е най-продаваната за всички времена