Борислав Михайлов остана президент на БФС след спорен конгрес, Бербатов ще обжалва в съда Снимка: © Булевард България

Борислав Михайлов е избран за президент на БФС за пети пореден мандат. Бившият вратар спечели изборите на извънредния конгрес с 11 гласа разлика пред основния конкурент Димитър Бербатов. Той ще остане начело на централата в следващите 4 години.

Досегашният президент получи 241 гласа срещу 230 за Бербатов на конгреса на 12 октомври, провел се в Зала 1 на НДК. 8 клуба подкрепиха Христо Порточанов. Гласуваха общо 480 делегати от футболните клубове в страната, като 479 от бюлетините бяха валидни.

Първоначално се споменаваше за 483 регистрирани делегати и затова Бербатов поиска да се изясни къде са останалите 3 гласа и защо няма балотаж. От Изпълкома обаче обявиха, че бюлетините били 480 и най-вероятно трима не са гласували. В крайна сметка стана ясно, че Михайлов печели над 50% от гласовете (считано при 480 делегати) и така не се стига до балотаж.

В Устава пише, че президент се избира с мнозинство от присъстващите делегати - а именно 483. Това означава, че Бербатов и Михайлов трябва да са на балотаж, защото на настоящия президент не му достига един глас, но БФС реши да брои бюлетините като 480.

"Ще се обърнем към съда", каза Бербатов след конгреса. "Ще обжалваме. В стенограмата има записано, че са нужни 242 гласа за победа. Те имат 241. Извъртяха нещата така, че да останем на един глас от балотаж. Извъртяха ги, че да се обслужи другата страна. Попитахме защо няма балотаж, но нищо не ми отговориха. Не разбрахме от водещия на цялата шоу-програма".

"Българската съдебна система реши бъдещето на българския футбол веднъж - заради нея сме тук днес. Надявам се тя отново да застане на страната на правдата", допълни бившият нападател на "Манчестър Юнайтед". "Когато обаче БФС не изпълнява собствения си Устав, няма как да тръгнем нагоре".

Той заяви още, че 20 клуба от неговия регион Благоевград не са били допуснати на конгреса "поради необясними причини".

"Промяна ще има, вие сами ще се уверите. Благодарен съм за начина, по който се организира конгресът. Всички хора от УЕФА и ФИФА са свидетели на това, че конгресът е абсолютно прозрачен. Ще работя с цялото си сърце в следващите 4 години за вас", заяви Борислав Михайлов от сцената.

Бившият вратар управлява БФС от 2005 г. Той подаде оставка през октомври 2019 г. след скандала с расизма в мача между България и Англия на „Васил Левски“ в София. Реши обаче да я оттегли през април 2021 – само ден след като Бербатов обяви кандидатурата си. След спорове в съда и няколко опита да блокира подписка на клубовете за свикване на извънреден конгрес, бившият вратар не успя да изпълни плана си за провеждане на избори чак в началото на 2022 г.

Преди конгреса на 12 октомври екипът на Димитър Бербатов разкри редица злоупотреби в управлението на Михайлов – за неправилно изразходвани средства, получени милиони от заплати и бонуси, натиск върху клубове да гласуват за него и други нарушения.

Преди вота двама от шестимата кандидати за президент си направиха самоотвод – президентът на „Марица“ Христо Христов и мениджърът Георги Захариев, който заяви, че ще подкрепи Димитър Бербатов. Така освен бившият нападател в битката останаха Борислав Михайлов, Христо Порточанов и Ивайло Дражев.

Дражев заговори за "намеса на ГЕРБ и ДПС" при изборите в БФС. "Политиката е с всички крака и ръце в конгреса", каза той и заяви, че ще обжалва решенията от 12 октомври.

Сред водещите на конгреса беше Камен Костадинов - бившият депутат от ДПС, който е член на Изпълкома. Събранието се охраняваше от служители на "Делта гард" - компанията, която от 2020 г. се занимава и с охраната на мачовете на "Левски". Съсобственици на "Делта гард" са Димитър Спасов (известен с прякора "Каратиста") и Марин Русев.

25 от получилите право на глас 508 делегати не присъстваха, а причината за 10 от тях бе, че не бяха допуснати до конгреса заради течаща прокурорска проверка за легитимността на избора им като представители на отборите. Сред тях бе и специалистът по спортно право Георги Градев, който представлява "Балкан" (Варвара). Той заяви, че ще обжалва решенията на конгреса, ако Михайлов бъде преизбран.

С 10 гласа повече не се прие предложението в състава на комисиите, които броят гласовете, да влязат двама независими адвокати, с цел да следят за редовността на извънредния конгрес. Накрая беше предложено всички кандидат-президенти да излъчат наблюдатели за четирите секции, разположени в центъра на Зала 1 на НДК. Въпреки опитите на Камен Костадинов да блокира предложението, то беше прието.

Конгресът се оказа недостъпен и за медиите, които бяха отделени в друга зона и им бе предоставена картина на живо от залата, но в доста голяма част от времето без звук.


Наско Сираков подкрепи Боби Михайлов преди конгреса на БФС

Камен Костадинов - човекът от централното ръководство на ДПС, който води конгреса на БФС



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024