Камен Костадинов - човекът от централното ръководство на ДПС, който води конгреса на БФС Снимка: © bTV Новините

Конгресът на БФС от 12 октомври ще остане в историята със скандали от начало до край - от недопускането на делегати до залата, през изключването на микрофоните за всички журналисти, до пренебрегването на устава, за да може да бъде обявена победа на Боби Михайлов срещу Димитър Бербатов още от първи тур.

Спорното заседание се водеше от Камен Костадинов - член на Изпълкома на БФС от 16 години насам, който е известен в съвсем различна публична роля извън футболните среди.

Костадинов е член на Централното оперативно бюро на Движението за права и свободи и е бивш депутат от партията. Възпитаникът на Великотърновския университет с дипломи по право, география и история отговаря за медийната политика на ДПС и за разширяването на партийните структури.

Политическата му кариера започва още през 1997 г., когато става депутат от "Обединението за национално спасение" в 38 Народно събрание. ОНС е коалицията на ДПС, в която влизат партии като "Нов избор" на Димитър Луджев, Демократичен център на Венцеслав Димитров, БЗНС на Милан Дренчев, Федерация "Царство България', Зелената партия.

Когато Костадинов е избран в парламента, още не е навършил 27 години. През януари 2001 г., няколко месеца преди новите избори, той напуска групата на ОНС и се присъединява към новата формация на Христо Бисеров "ЕКИП". Година по-рано Бисеров е отстранен като главен секретар на Съюза на демократичните сили и започва да води вътрешна кампания срещу управлението на Иван Костов.

През 2001 г. Националният изпълнителен съвет на СДС изключва него и Йордан Цонев от партията, а през март те формират нова парламентарна група, в която се присъединява и Камен Костадинов. Опитът им да се регистрират за участие на парламентарните избори обаче не успява. Не получават места и в листите на НДСВ и ДПС, с които водят предварителни преговори. Тримата пропускат 39 Народно събрание, преди да се завърнат в политиката с пълна сила по време на управлението на Тройната коалиция.

През 2002 г. Камен Костадинов отново влиза в новините - мнозинството в парламента попълва състава на новата Комисия за регулиране на съобщенията, а бившият депутат е номиниран и избран за неин зам.-председател. В неговия мандат например БТК получава лиценза си за трети GSM оператор (в годината, в която компанията е приватизирана от "Вива Венчърс").

Още тогава Костадинов е предложен от Ахмед Доган за член на централния съвет и ЦОБ на ДПС и е избран да отговрая за "инвестиционната стратегия в областта на малкия и среден бизнес". Две години по-късно Костадинов, Цонев и Бисеров са номинирани за депутати от ДПС и влизат в 40 Народно събрание.

Годината, в която Камен Костадинов се връща в парламента, съвпада с момента, в който започва и мандатът му като член на изпълнителния комитет на БФС. Връзката му със спорта е през ФК "Шумен", чийто президент е бил между 1999 и 2000 г. (в Народното събрание той се присъединява към депутатския фенклуб на "Левски").

През октомври 2005 г. Боби Михайлов е избран за ръководител на футболния съюз, като слага край на управлението на Иван Славков-Батето. Когато депутатът влиза в Изпълкома БФС, той отправя призив за "операция Чисти ръце" в българския футбол. 16 години по-късно историята се повтаря, но с обратен знак.

Камен Костадинов не е единственият политик в действащия състав на комитета.

Бившият национал Йордан Лечков съвместяваше функциите си на кмет на Сливен с тези на ръководител във футболната федерация няколко години. Бившият кмет на Созопол Панайот Рейзи беше в същата позиция след 2014 г. В Изпълкома членува и Димитър Георгиев - бивш депутат от БСП в 44 Народно събрание, влязъл от квотата на ЗС "Александър Стамболийски" на Спас Панчев. Все пак няма друг сред тях, който да е на толкова висока позиция в управлението на голяма политическа сила.

От 2009 до 2017 г. Камен Костадинов беше зам.-председател на парламентарната група на ДПС, включително в периода, в който тя беше оглавявана лично от Ахмед Доган.

Когато е избран на тази позиция за първи път, се нарежда сред хора като бъдещият председател Лютви Местан и ветерани като Ремзи Осман и Юнал Лютфи.

През 2013 г. ДПС сменя стратегията и изпраща Костадинов от листата в Силистра към Северозапада - водач на листата във Враца. До този момент районът съвсем не е сред най-силните територии на партията. Камен Костадинов обаче успява да вдигне гласовете за ДПС от 7104 на 7975 и си гарантира мандата.

Една година по-късно бюлетините за ДПС във Враца се оказват с 33% повече, отколкото на миналите избори, като стигат над 10 000 гласа.

Резултатът на партията в 6 МИР пада с повече 50%, след като Костадинов е преместен да води листите на ДПС в Бургас и Велико Търново през 2017 г.

Мандатът му като депутат в 44 Народно събрание обаче не продължава 4 години, а точно една седмица. Той е принуден да подаде оставка, след като не успя да убеди кандидат от бургаския избирателен район, избран с преференции, да отстъпи мястото си в полза на по-старши кадър на ДПС.

Оттогава Камен Костадинов не се е кандидатирал за народен представител, но остава член на Централното оперативно бюро и при Мустафа Карадайъ.

Според прогнозите - той ще остане член на Изпълкома на БФС и след последния конгрес.


Борислав Михайлов остана президент на БФС след спорен конгрес, Бербатов ще обжалва в съдаАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Най-големият производител на чорапи в България напуска страната

Над 500 служители в Русе ще бъдат освободени в следващите месеци

17:14 - 27.03.2023

Иван Костов: Румен Радев узурпира власт, държи се като президент на "Възраждане"

"Радев нанася тежък удар върху икономиката, в частност отбранителната ни индустрия. Така не се управлява страна"

16:05 - 27.03.2023

Протестиращи блокираха входа на "Лувъра" и разгневиха туристите в Париж

Протест срещу пенсионната реформа блокира влизането в Лувъра

15:32 - 27.03.2023

Папа Франциск - модна икона? AI-генератор "облече" Светия отец в пухено яке и кецове

Midjourney създава все по-реалистични - напълно фалшиви - изображения

14:53 - 27.03.2023

Училища в София, Варна и Бургас са евакуирани заради фалшиви заплахи за бомба

Извършителите не са се обадили по телефон, а са изпратили мейли

14:24 - 27.03.2023

Как TikTok проваля разширяването на най-големия завод за боеприпаси в Норвегия

"Развитието ни е под въпрос заради сървъри с клипове на котки"

09:56 - 27.03.2023