Футболната федерация на Босна отнесе критики заради планиран мач с Русия Снимка: © Getty Images

Босна и Херцеговина ще играе приятелски мач с Русия през ноември. Това съобщи Футболната асоциация на страната в петък - реакциите от новината обаче предизвикаха остри критики както от обществото, така и от страна на футболните играчи.

Срещата трябва да се проведе на 19 ноември в Санкт Петербург - точно един ден преди началото на Световното първенство по футбол в Катар. Националните отбори на Русия бяха лишени от правото да участват в междунарното състезание (наред с други спортни събития - б.ред.) заради пълномащабната руска инвазия в Украйна, която започна в края на февруари.

Босна и Херцеговина не успя да се класира за Световната купа, като участва във финалния турнир за първи и последен път през 2014 г. Решението за провеждане на приятелския мач беше взето от спешната комисия на асоциацията на извънредно заседание с пет гласа "за" и един "против".

Капитанът на отбора, Един Джеко, открито разкритикува решението, като се възмути от идеята да играе срещу Русия на фона на агресията ѝ в Украйна.

Капитанът на отбора, Един Джеко, открито разкритикува решението, като се възмути от идеята да играе срещу Русия на фона на агресията ѝ в Украйна.

"Аз съм против да се играе този мач. Аз винаги съм бил за мира. За съжаление, не аз решавам срещу кого ще играе Босна, но моята позиция по този въпрос е ясна и тя не включва изиграването на този мач, докато се убиват невинни хора", заяви Джеко.

"Решението не е добро. Нямам думи.Представителите на Националната футболна асоциация знаят какво мисля", каза и полузащитникът Миралем Пянич пред местните медии.

32-годишният бивш играч на Ювентус и Барселона има 107 международни участия от дебюта си през 2008 г. насам.

Вратарят Асмир Бегович - бивш номер 1 на страната, сподели стара публикация от 2021 г., в която критикува Асоциацията, че "се е превърнала в страница в eBay, за да пълни джобовете на престъпниците".

Кметът на столицата Сараево, Бенжамина Карич, също реагира на новината за мача, като каза, че градската администрация ще прекрати подкрепата си за Асоциацията, ако тя осъществи плановете си да играе мача в Санкт Петербург.

"Сараево, като град, който е бил най-дълго под обсада от агресори, и аз като негов кмет категорично осъждаме решението на националната футболна асоциация да играе приятелски мач с Русия", написа тя в Twitter.

Сараево беше обсаден в продължение на 43 месеца между 1992 и 1995 г. по време на войната в Босна - най-дългата обсада в съвременната европейска история.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024