Снимка: © Getty Images

Актрисата Натали Портман и бившата световна №1 в тениса Серина Уилямс станаха партньори в инвестиционната група Angel City, която ще спонсорира нов женски отбор по футбол в САЩ.

Формирането и подготовката на тима ще трябва да приключи максимално бързо, за да може да влезе в сезона на Националната женска футболна лига през 2022 г.

"Давам всичко от себе си, независимо с какво се захвана. Отдадена съм на идеята за развитието на тази организация, така че тя да изпълни обещанието ни за възпламеняване на още по-високи очаквания - както на игрището, така и извън него", казва Натали Портман в интервю за The Athletic.

В спонсорската група влизат още Алексис Оханиан, съпруг на Серина Уилямс и основател на платформата Reddit. 2-годишната им дъщеря Олимпия също е вписана в регистъра на собствениците на професионалния отбор.

Към тях се присъединяват още Кара Нортман, партньор във фонда за рисков капитал Upfront Ventures, и Джули Урман, създателка на гейминг компанията OUYA.

Клубът ще разчита и на подкрепата на няколко бивши професионални футболистки като Мия Хам, Джули Фуди и Аби Уомбах.

Решението на Натали Портман да се отдаде на женския футбол е дошло през април 2019 г., когато актрисата присъства на приятелски мач на националния отбор на САЩ (жени) в подкрепа на движението Time's Up, защитаващо жертви на сексуален тормоз.

"Колкото повече време прекарвах с тези жени, толкова повече се учех и толкова по-голяма промяна исках да постигна. Беше очевидно - трябваше ни женски отбор в Лос Анджелис", казва Портман.

Женският футбол успя да привлече много сериозно внимание от страна на медиите и зрителите в САЩ, след като националният отбор спечели Световното първенство във Франция през 2019 г. Звездата на отбора Меган Рапиноу използва момента на завръщането на шампионките, за да поведе кампания за равно заплащане на жените и мъжете в професионалния спорт.

В проекта Angel City са привлечени и актрисите Ева Лонгория, Америка Ферера, Дженифър Гарнър и Узо Адуба.

"Мисля, че е много важно за децата ни - както за момчетата, така и за момичетата - да виждат жени, които са примери за подражание и герои. Футболът е невероятен спорт, той е истински екипен спорт. При него виждате успеха на една жена, за който всички други се радват, защото успехът на една жена е успех за целия отбор", казва още Натали Портман пред AP.

Това е поредната публична кампания, която актрисата поема в подкрепа на феминистката кауза.

В началото на годината тя се появи на церемонията на "Оскарите" с дълго наметало, бродирано с имената на всички жени-режисьори, които можеше да бъдат номинирани за престижната награда през 2020 г.

"Исках да почета жените, чиято невероятна работа не беше почетена тази година, по свой собствен начин", обяви Портман пред журналистите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Триъгълникът Президентство - Нинова - ВМЗ "Сопот" стана почти Бермудски

Нинова не е спирала сделка на ВМЗ "Сопот", твърди бившият председател на Съвета на директорите Никола Стоянов

Около 200 руснаци ще напуснат страната покрай изгонването на 70-те дипломати

България иска и консулството в Русе да затвори

20 години затвор за Гилейн Максуел заради трафик и злоупотреба с малолетни

Съдът в Ню Йорк даде присъда над законовата граница

Петровден е - празнуват Петър, Павел и Камен

Църквата почита паметта на Светите равноапостоли Петър и Павел

Ердоган се съгласи Швеция и Финландия да влязат в НАТО

Войната в Украйна приближи границите на НАТО до Русия

Иван Хиновски напусна ИТН: "Партията лансира случайни лица на отговорни позиции"

Бившият депутат от ИТН критикува партията на Трифонов за отказ от реформи и спорни назначения в енергетиката

Кирил Петков: 70 руски дипломати ще бъдат изгонени от България

"Очаквамe в неделя един пълен самолет с хора да замине за Москва"

Радан Кънев: Мечтата за приобщаването на Русия към Запада е наивна

Дебат в Брюксел по върпоса трябва ли Западът да изолира Русия