Г-20 се разширява и приема за пълноправен член цял един континент Снимка: © Getty Images

Африканският съюз ще бъде включен в групата на най-важните индустриализирани и бързо развиващи се страни в света. Това стана ясно от изявление на индийския премиер Нарендра Моди в началото на срещата на Г-20 в Ню Делхи.

Съюзът обединява общо 55 държави-членки на африканския континент и ще получи сходен статут като Европейския съюз, който в момента е единствената подобна организация с пълноправно членство в Групата на двайсетте.

"За мен е чест да приветствам Африканския съюз като постоянен член на семейството на Г-20. Това ще укрепи Г-20, а също така ще засили гласа на Глобалния юг", написа Моди в профила си в X (бившия Twitter).

Германия, наред с други страни като Бразилия, Южна Африка и Канада, отдавна призовават Г-20 да бъде разширена и към нея да бъде включен Африканския съюз. Този ход беше предложен още през юни от индийския премиер.

Освен решението за новия член на Групата, световните лидери обсъждат и други важни въпроси на срещата на върха в Делхи. Сред тях предоставянето на повече заеми за развиващите се страни от многостранните институции, регулации за криптовалутите и въздействието на геополитиката върху продоволствената и енергийната сигурност.

В документа от 38 страници, който беше разпространен сред членовете, параграфът "геополитическа ситуация" беше оставен празен. Това показва дълбокото разделение по отношение на войната в Украйна - но в останалата част от документа държавите членки показаха широко съгласие по въпроси като криптовалутите и реформите в многостранните банки за развитие.

Г-20 в момента включва 19 държави и Европейския съюз. Членовете представляват около 85% от световната икономическа продукция, повече от 75% от световната търговия и около две трети от световното население. Не всички държавни и правителствени ръководители обаче участват в настоящата среща на върха в Ню Делхи. Освен руският президент Владимир Путин от събитието отсъства и китайският лидер Си Дзинпин


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът на Нетаняху реши да спре дейността на "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024