Снимка: © Screenshot Nova

Държавата ще отпусне средства за подпомагане на пострадалите от наводненията в Карловско. Това каза служебният министър-председател Гълъб Донев на брифинг пред журналисти в село Каравелово. Държавата ще осигури и строителни материали за възстановяване на нанесените щети след наводненията.

Намираме се в етапа, в който всички усилия и средства на държавата са впрегнати, за да бъдат възстановени домовете на хората и инфраструктурата, съобщи Гълъб Донев. По думите му освен финансови средства, ще бъдат осигурени и строителни материали за възстановяване на нанесените щети.

„Ще бъдат отпуснати и диференцирано средства за всеки пострадал, всяко едно домакинство да бъде подпомогнато, държавата стои плътно зад всеки един пострадал от бедствието. Ще бъде необходимо и доставянето на временни жилища”, допълни той.

Още утре ще бъдат отпуснати храна и вода от Държавния резерв с решение на Министерски съвет. Ще бъде отпусната и еднократна финансова помощ, след което до 10 дни ще дойде и диференцираната финансова помощ. През общината ще се подават проекти и заявления за общинската инфраструктура.

"Допълнително ще се изясняват причините за бедствието. Деретата са почиствани, твърдят и кметът на Каравелово и този на община Карлово. Виждате колко дървен материал е свлечен. Причината за бедствието е огромното количество дъжд.", каза служебният министър.

"С МЗ установихме, че има сеч, но тя не е безразборна и не е в нарушение. За всяко едно дърво има разрешение, не говорим за умишлена и незаконна сеч. Ако е имало сеч и тя е законна, не може да е причина за бедствието. Дървесината, която е струпана и свлечена от пороите, е с корените, вижда се".

Днес се очакват над 600 доброволци на място, местната власт е направила организация за тяхната дейност - те ще бъдат разпределени по къщите на хората, а изнесеният материал, ще се извозва от общината.

Организацията „Гората.бг“ на Никола Рахнев ще е на място с гражданска помощ, събират се и дарения по сметката на фондацията.

Община Карлово също отвори фондонабираща сметка през DMS, всеки, който желае да дари, може да го направи с SMS на номер 17 777 с текст DMS и KARLOVO

Как изглеждат селата край Карлово след кошмарното наводнение


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кирил Петков: "Ако правилата са да си лидер и да се криеш от дебат - да, сменяме правилата"

Председателят на ПП не смята за грешка появата си в студиото на bTV

С инвестиция над 35 млн. лева Kaufland откри най-модерния си хипермаркет в София

Кметът Фандъкова връчи специална Грамота за устойчивост на първия зелен филиал на веригата

Христо Иванов: Влизаме в НС с цел да има управление, но твърдо ще отстояваме амбициите си за България

ДБ влиза в 48-ия парламент с целта да има кабинет, но и с много висока амбиция за България

Рапърът Кулио - автор на "Gangsta's Paradise" - почина внезапно на 59 г.

Музикантът стана световно известен с песента от "Опасен ум"

САЩ обеща още оръжия за Украйна на стойност от 1,1 млрд. долара

Съединените щати ще удвояват броя на смъртоносните ракетни системи "Химарс", които изпращат в помощ на Украйна,

Четвърти пробив по "Северен поток", саботажът може да е планиран от месеци

Швеция съобщи за нов теч на газ от руските тръби

4 мигранти са ранени при катастрофа в "Модерно предградие"

Полицията издирва водача на автомобила

"Продължаваме промяната" пусна агитационен 3D mapping в центъра на София

Партията ще завърши кампанията с концерт с Ицо Хазарта