В края на миналата година през ноември едно събитие ни направи силно впечатление - Сердика Център и Гората.бг раздадоха безплатно за един ден над 15 000 дръвчета за засаждане. Ето защо сега, в навечерието на второто, решихме да поговорим с Никола Рахнев за неговата кауза, за подкрепата, сред хората и бизнеса и за всичко онова, което го мотивира да мисли за бъдещето.

Преди срещата ми с Никола Рахнев нямаше как да не си задавам въпроса що за човек си поставя толкова амбициозна цел - засаждането на 3 милиона дървета. В разговора ни бързо си проличава, че това е човек, който не обича да си губи времето и е фокусиран върху мисията си и конкретните задачи, с които да я изпълни. Никола е по-различен от повечето хора, които съм срещал. Той отказва да говори за себе си отвъд това, че има три деца и собствен бизнес - за него по-важна е инициативата му Гората.бг, благодарение на която вече са засадени близо 1,4 млн. дървета, в нея са участвали над 160 хил. деца, от над 700 учебни заведения, а дървета са засадени в над 130 общини в цялата страна.

Като част от инициативата тази събота, 17 април, ще бъдат подарени над 14 хиляди фиданки. Проектът е подкрепен от Сердика Център, молът ще е домакин на инициативата за втори път. Между 10:30 и 15:30 ч. в събота всеки желаещ ще може да си вземе дръвчета, готови за засаждане, от специално обособената зона на открития паркинг (ниво +3) на търговския център.

Какво представлява Гората.бг? От кога съществува инициативата и кой стои зад нея?

Гората.бг е чиста инициатива, която цели да засажда нови гори и дървета в България, както и да прави всякакви други добрини с участието на колкото се може повече доброволци, включително младежи и деца.

Идеята съществува от 10 години, а скоро станаха осем години от първите засаждания. В това време сме засадили 1,4 млн. дървета, в което са участвали буквално стотици хиляди хора.

В тези години направихме много неща - пет кампании, насочени към общини, в които сме раздавали дървета, събития за пчелари, в които сме засадили около 300 хил. плодни медоносни дървета.

Подаряването на дръвчета в Сердика Център тази събота ще е 11-тото ни подобно събитие, като в последните три години правим и това - подаряваме комплекти за отглеждане на собствено дърво, включващи саксия, семена, торопочвена смес и т.н. В първите четири-пет години подарявахме дръвчета за училищни дворове и детски градини, а децата ги засаждаха заедно с учители.

Каква беше мотивацията, която даде основата на Гората.бг?

Вярвам, че хората правим света, в който живеем и когато правим добри и смислени неща, променяме обществото. Вярвам и че сега е времето да засаждаме колкото се може повече дървета, с колкото се може повече доброволци. Така засаждаме не само дървета, а и промяна на убежденията, защото всеки човек, който е участвал се променя. Хората разбираме най-добре това, което сме преживяли и оценяваме най-силно това, за което се грижим и за което сме положили усилия.

Колко хора стоят зад организацията, предвид мащабната цел, която сте си поставили?

Нула. Нямаме структура и определени хора, работим изцяло с доброволци и на доброволен принцип, въпреки мащабите на всичко. В общи линии имам добра и търпелива жена, която все още не ме гони от вкъщи и съм собственик на малка фирма.

Това ми дава възможност да разполагам с времето с 2-3 месеца напролет и 2-3 месеца през есента, когато е сезонът за засаждане. Тогава оставям почти всичко останало и 17-18 часа на ден се занимавам с Гората.бг.

Опаковаме, изпращаме дръвчета и така. Целият процес се гради на доброволци, включително всички мои служители. Имаме стотици доброволци, но видеата, които качваме в социалните мрежи дават много по-добра представа какво и как се случва, отколкото моите думи.

Мисията ви със сигурност звучи мащабно, но на какво се базира тази внушителна цифра от 3 милиона дървета, които искате да засадите? Защо смятате, че са нужни толкова много дървета?

Вярвам, че всички цели трябва да са мащабни, защото така или иначе правим нещо. По-добре да го правим голямо, защото усилията по засаждане на примерно 100 хил. дървета и усилията по засаждане на един милион не са много различни. Разликата е просто в мащаба и целеполагането. Винаги съм бил много целеустремен и съм имал за цел да правим големи неща.

Когато си поставихме целта за първите милион дървета, изглеждаше абсолютно нереална, невъзможна, огромна, смела, но в крайна сметка миналата година, с раздаването на дръвчетата в Сердика Център на 1 ноември достигнахме първият един милион засадени от инициативата и доброволци дървета.

Разбира се, след постигането на първата цел, няма по-подходящо време да се постави нова цел. Когато вече сме засадили 1 млн. дървета повече от логично беше да си поставим още по-голяма цел и затова следващият етап от нашето развитие са 3 милиона дървета. Това е просто следващ етап, възможно е след две години да сме постигнали повече, да целим пет милиона и да продължим напред.

Откога си партнирате със Сердика Център и какви са ви плановете занапред?

Работим заедно от 2019 г. насам, когато започнахме активни съвместни действия. Изключително благодарен съм им, защото те са много добър и много желаещ да прави хубави и смислени инициативи партньор. Вече веднъж реализирахме едно мащабно събитие, в което раздавахме дръвчета, правихме информационна кампания. Предстои ни да реализираме и още информационни кампании, планирали сме и едно залесяване с техни служители и приятели.

Планирате кампанията “Зелени стотинки”, какво представлява тя?

Скоро започва “Зелени стотинки”, в която ще дадем възможност на много хора да събират стотинки, а ние да ги превръщаме в дървета. За всеки 50 стотинки ще засаждаме минимум по едно дърво, а предполагам, че ще успяваме и доста повече. Сердика Център ще бъде партньор в тази кампания и ще е една голяма точка, в която хората ще могат да предадат събраните от тях стотинки, които в последствие ние да превърнем в дървета.

Какъв би бил позитивният отпечатък от засаждането на тези три милиона дървета след като постигнете целите си?

Това е трудно да се измери в абсолютни стойности, защото дърветата, които засаждаме, включват 40 дървесни вида. Всяко от тях расте с различна скорост, има различни ползи, в това число абсорбиране на въглеродни емисии. Освен това ние нямаме абсолютно точни статистики колко от засадените дървета оцеляват, защото не са всичките. Ако искаме най-добре да разберем ползата дори от само едно-единствено дърво е достатъчно в горещ летен ден да застанем под сянката му или в дъждовен ден да се скрием под клоните му.

Може и да се разходим в една гора, когато сме напрегнати или стресирани, просто за миг да усетим спокойствието. Дърветата правят въздуха, който дишаме, те са дом за много животни, дават ни храна, лекарства, дори и материали. Без дърветата не би имало питейна вода в такива количества, при всеки един порой биха ни заливали кални потоци, които застрашават дори и живота ни.

Така че ползите ще са огромни не само в количествено отношение, но и в трансформацията, която хората преживяват. Всеки един човек участвал в нещо такова е променен към по-добро. Убеден съм в това, защото самият аз лично съм го преживял. Всеки човек става по-загрижен за природата и за света в който живеем и по-отговорен. Това е добро за всички хора и света като цяло.

Какъв е мащабът на глобалния проблем с обезлесяването в България и в какви измерения това се случва у нас?

В България този проблем съществува, но той е значително по-малко застъпен. Основната причина е, че през годините назад в България е имало много сериозни кампании по залесяване. Започвайки от началото на миналия век баири например из Витоша и определени части от Родопите, буквално са били голи скали. Те са превърнати в хубави зелени гори и в горски масиви, така че ние трябва да бъдем благодарни на предходните поколения за това, което са свършили.

В момента ние имаме един много силен съюзник е това природата. Тъй като в България голяма част от териториите и земите не се обработват като земеделски. Дадена е възможност на част горите да се самовъзобновяват. Горите се разширяват по естествен път.

От друга страна има функционираща държавна горска система, която също залесява малко повече от отсеченото. Въпреки че нещата не са съпоставими, защото едно голямо дърво не може да се сравни с една малка фиданка и не всичко оцелява, нещата са относително балансирани. Има още много, което да се желае и да се опазва, защото има страшно много незаконна сеч. Проблемът не е незаконната сеч, която е на дребно - човекът от село с каруцата, отсякъл две дървета, за да се стопли. По-големият проблем е ниският контрол от държавата и вероятно корупцията, която ограбва всички ни. Някой записва 300 кубика за отсичане, а се отсичат 800 и някой получава някаква полза за това, че широко си е затворил очите.

В това отношение земята има нужда от нашата подкрепа.

Хората как могат да ви подкрепят?

На първо място да ни намерят в социалните мрежи като Гората.бг, като имаме и страница, и група. Освен това могат да ни подкрепят като споделят идеите ни за по-добър и по-зелен свят, като засадят дръвче или растение, пазят чисто, бъдат добри, усмихват се повече и помагат на другите.

Естествено, като дойдат в събота, 17 април, от 10:30 на открития паркинг на Ниво 3 на Сердика Център и вземат едно, пет, десет или повече дръвчета и ги засадят на подходящи за това места. Ние предоставяме информация за това кои са подходящите места, инструкции за засаждане и всичко, което е необходимо.

Винаги когато имаме събития и нужда от подкрепа обявяваме това. Тогава хората могат да дойдат, да засаждат с нас дръвчета, да ни помагат в разсадниците, да ни помагат в опакования и изпращания и по всеки друг начин, по който преценят и могат.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Синеморец за тревожни хора

Обичам българското море, но то ме съсипва

Стефан Янев отрече "популярния и уважаван журналист" Ива Николова да му е PR

Партията му "няма професионални отношения" с бившата репортерка на ПИК

МЗ отново реши да коригира Covid-мерките - този път за цялата страна

Магазините и моловете вече не са длъжни да изискват маски

Съдът разреши регистрацията на партия "Продължаваме промяната"

Почти година след създаването на проекта ПП вече ще е официална партия

Серина Уилямс се оттегля от тениса с есе и корица в списание Vogue

Легендата на спорта иска да се отдаде на семейството и инвестиционния си бизнес

Vivacom вече ще предлага EON TV без срочен договор

Сред основните предимства на новата услуга са това, че не са необходими приемник и потребителите могат да я активират веднага,

"Аерофлот" разглобява самолети заради недостиг на резервни части

Санкциите оставиха най-големите руски авиокомпании без внос на компоненти

Лудата история на Мадам Тюсо ще бъде разказана в нов сериал

Работното заглавие на проекта е "Madame!" и е представен като неразказаната история на Тюсо