Гълъб Донев прехвърли критиките към служебното правителство на предходните управляващи Снимка: © Screenshot, bTV

"Обвиненията за действия и бездействия на служебния кабинет са такива, за които са виновни редовните правителства преди това. Всички критики към нас са критики към предшествениците ни".

Това каза бившият служебен премиер Гълъб Донев в ефира на bTV, с което отхвърли всички обвинения, които бяха отправени вчера от министър-председателя Николай Денков.

Началникът на кабинета на президента уточни, че за два месеца никой не е видял реални действия за решаването на проблемите на гражданите.

„Точно обратното – съсредоточават се върху критиките срещу служебните правителства, за които са виновни именно редовните“, допълни той.

По думите му редовното правителство има някои добри практики, но все още не се виждат реални действия за решаване на най-важните проблеми на хората.

„Положителното за момента не може да се види, защото няма реално свършена работа“, уточни в същото време той и допълни, че по-скоро става въпрос за „разлайване на кучетата“.

На вчерашна пресконференция Денков, заедно с няколко от министрите си, отправи критики към управлението на служебните правителства, назначени от президента Румен Радев.

Сред тях фигурираха забавяне на реформи по европейския план за възстановяване и устойчивост, проблемите в Държавна консолидационна компания (ДКК) и ремонтите на язовири, организацията за осигуряването на хеликоптери за Спешна помощ по въздуха, овладяването на Пловдивския панаир от бизнесмена Георги Гергов, както и договорът с турската "Боташ".

Според Донев "подобни атаки може да доведат до още по-голямо отдалечаване на институциите".

„Явно в началото на всеки месец редовното правителство на акад. Денков ще излиза, за да казва публично, че са били още един месец във властта. Това вече не е изненада за никого. Обикновените граждани, които не се интересуват много от политика, вече виждат знаците, които редовното правителство дава за своето съществуване“, каза още Гълъб Донев.

На изказването на премиера Денков от вчера, че може да се обади на съседната сграда (бел. ред. сградите на Министерския съвет и президентството са една до друга), защото държи на комуникацията, Донев отвърна, че "не знае дали сградата ще му отговори".

Той още веднъж посочи, че "не може да има диалог, когато редовното правителство прехвърля отговорности на служебното, за които са виновни предходните кабинети".

По думите му "тогава, когато политическата система е неспособна да управлява държавните дела, служебните правителства са тези, които действат като редовни кабинети, за да решат както краткосрочните, така и дългосрочните проблеми."

Донев коментира и потенциалната промяна на статута на служебното правителство през Конституцията.

„Конституцията трябва да се пише от мъдри хора, защото трябва да има доста дълъг хоризонт пред себе си, тъй като нормите, записани в Основния закон на държавата, трябва да се прилагат и да нямат нужда от тълкува“, поясни той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024