Снимка: © Булевард България

Броени дни преди изборите на 11 юли, ГЕРБ губи лидерството си пред "Има такъв народ" според данните от изследване на социологическа агенция "Галъп" по поръчка на БНР.

Партията на Слави Трифонов излиза на първо място с 1% разлика пред ГЕРБ сред хората, които са решили твърдо да гласуват в неделя. "Галъп" правят уговорка, че "на този етап е практически невъзможно да се определи коя от двете партии ще завърши на първото място – всичко зависи от различните типове мобилизация при двете партии". 

В същото време социолозите посочват, че инерцията на подкрепа при Трифонов върви нагоре, докато при ГЕРБ се отбелязва спад в готовността на избирателите. "Галъп" отново се презастраховат в анализа си, като казват, че "част от потенциалния вот на ГЕРБ може и да се „крие“ по причини на непрестижност". Такъв феномен досега се е виждал предимно при нови популистки партии или крайни националистически формации, а не при системни играчи. 

Коалицията на БСП остава на трето място с 15,9%. „Демократична България“ и ДПС са с близки резултати, съответно с 12,2% и 11,5%. При ДПС трудности в отчитането представлява потенциалният вот от Турция. При "Демократична България" е отчетено укрепване на подкрепата в последните седмици.

Формацията „Изправи се! Мутри, вън!“ е с 6,1%. На летвата за влизане са се качили Българските патриоти с 4%. Изгледите им зависят изцяло от величината на бариерата и от степента на мобилизация, казват от "Галъп".

Близо 50% от респондентите казват, че ще отидат да гласуват на 4 април, но активността ще се определи и от гласовете на българските граждани в чужбина. От "Галъп" очакват, че активността може да е близка до тази от 4 април (50.61% в края на изборния ден), но прогнозите в това отношение са "изключително трудни". 

Анкетата е проведена между 30 юни и 7 юли чрез пряко интервю с таблети, сред 1010 пълнолетни българи в представителна за страната извадка. Абсолютната максимална грешка е ±3,1% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 55 хиляди души.


"Алфа Рисърч": ИТН e с "фотофиниш преднина" пред ГЕРБ, но партиите на протеста може да не съберат 120 мандата


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?