Ново изследване на "Галъп" засича разместване в електоралните предпочитания, което извежда "Продължаваме промяната" на Кирил Петков и Асен Василев до второ място във временното класиране преди изборите.

Данните са от телефонен сондаж, проведен между 21 и 26 септември - седмицата след официалното обявяване на новия политически проект.

Лидерската позиция продължава да е на ГЕРБ-СДС, които привличат 21,4% от хората, решили да гласуват.

"Продължаваме промяната" стои на второ място с 15,2%, но е на близка дистанция пред останалите четири големи политически сили - БСП (13,4%), "Има такъв народ" (12,3%), "Демократична България" (12,1%) и ДПС (11,4%).

"Изправи се БГ! Ние идваме" е последната група на чертата с 4,1% доверие сред хората, които ще гласуват.

"Данните сочат „пакет“ формации след ГЕРБ-СДС, част от които си оспорват и възможността за второто място. Сондажът показва ясно как се отразява новината на последните дни – заявката на новата формация. За момента, инерцията на новонавлизащите носи предизвикателства пред подкрепата на познатите партии и създава най-динамични перспективи на „Продължаваме промяната“. Това може би дава възможност на тази формация да се „откъсне“ от групата „преследвачи", се казва в анализа на агенцията.

От "Галъп" правят уговорката, че данните са "моментна снимка", като все още не е сигурно дали възходящата тенденция на ПП ще се запази.

Според анализа - "като че ли в най-голяма степен новата партия адресира електорат, който иначе би гласувал за Демократична България".

В тази група влизат и избиратели, които "биха били или вече са били периферия на ИТН". Интерес към формацията на Петков и Василев е засечен и сред симпатизанти на БСП, дори и при ГЕРБ.

Това е първият сондаж на "Галъп", в който се показват данни за позиционирането на проекта на Петков и Василев.

Изследването е направено сред 2000 пълнолетни българи по панелна методика на агенцията, с абсолютната максимална грешка ±2,4% при 50% дялове. То е възложено, проведено и финансирано от "Галъп".Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Лорер: Варненският кмет е като Елвис Пресли - мислят го за жив, но никой не го е виждал

"Българите в чужбина ще се върнат последни, едва след като оправим държавата"

"Медиана" вдигна ГЕРБ за 10 дни с почти 4%

Резултатите са при избирателна активност от около 35%