"Галъп": "Продължаваме промяната" води пред ГЕРБ, мнозинството не желае нови избори Снимка: © Булевард България

"Продължаваме промяната" продължава да е водеща политическа сила, като изпреварва с малко над 5 процентни пункта ГЕРБ.

Това сочи най-актуалното проучване на Gallup International Balkans във връзка с общите електорални нагласи и доверието към българския парламент. Изследването е било проведено сред 803 пълнолетни българи по метода “лице в лице” с таблети между 3 и 11 февруари 2022 г.

Данните на "Галъп" са изведени на база на отговорите на всички запитани респонденти, включително и тези, които казват, че не биха отишли да гласуват.

Според техните резултати - БСП стига до пето място по доверие сред парламентарно представените сили, като с малко изостава от "Има такъв народ".

В последното актуално изследване на "Алфа Рисърч", в което бяха показани отговорите само на желаещите да гласуват хора, се виждаше сходно съотношение на преднината на "Продължаваме промяната" пред ГЕРБ, но делът на поддръжниците на БСП беше оценен по-високо дори от тези на ДПС.

"Галъп" твърдят, че се вижда трикратно увеличение на общото доверие към "Възраждане" на фона на изследванията от последната година, т.е. преди и след влизането им в 47 Народно събрание. Социолозите твърдят, че има "скрита" подкрепа за партията на Костадин Костадинов, която може да се прояви на избори.

"Като че ли в последните месеци има известна ерозия на подкрепата при ИТН, както и известна загуба на авторитет при БСП и ДБ – като резултат и от изборния резултат през ноември. ДПС пък се колебае в традиционните си нива. Всички тези формации са в състезанието за следващ парламент, ако изборите бяха сега, като ДБ и „Възраждане“ остават по-близо до потенциалната бариера. Разбира се, конкретната изборна бариера се изчислява на база гласуващи, а тук са представени данни сред всички имащи право на глас", подчертават те.

Под процент и половина е декларираната подкрепа за ВМРО и "Изправи се" на Мая Манолова.

Мнозинството от всички запитани - 55,6% - казват, че не желаят да се свикват предсрочни парламентарни избори след изминалата година на три поредни вота за Народно събрание.

Само 17,5% от хората казват, че нови избори са необходими, а останалите се колебаят.

"Това означава и умора от отминалата година на избори, и липса на жизнена политическа алтернатива в масовите очи", се казва в анализа.

"Галъп" показват и настроенията по повод Covid-сертификатите, които премиерът Кирил Петков обяви, че ще отмени от 20 март.

Според данните - 66% от респондентите са срещу задължителното им изискване за достъп до обществени места. 23,6% са хората, които държат на тази мярка.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ActiveBeauty.bg – новото онлайн списание на dm

Нещо приятно и смислено, с бързи съвети за успех в най-сложната галактическа мисия - “Мисия жена”, е новото онлайн списание на dm - ACTIVE BEAUTY.

11:26 - 31.03.2023

Емил Боев е намерен мъртъв край Перник след 2 месеца в неизвестност

Тялото на 25-годишния Емил Боев е намерено край водем до Перник, съобщава БНТ

10:52 - 31.03.2023

12 проекта по конкретен бизнес казус предизвикват стажантите на Lidl

До 15 май всички студенти могат да кандидатстват в стажантската програма на веригата

10:23 - 31.03.2023

"Тренд": Не е ясно кой ще победи на изборите и кой ще е трети, но БСП е със сигурност пета

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са в битката за първото място, а ДПС и "Възраждане" в тази за третото

09:30 - 31.03.2023

„Фикосота“ инвестира €5 млн. във високотехнологична линия за хартиени продукти

Пазарът на тоалетна хартия в България се оценява на над 121 млн. лв., като през последната година бележи ръст от 22%

09:24 - 31.03.2023

Гуинет Палтроу спечели един цял долар, след като съдът я оправда за ски катастрофата

Съдебното жури отсъди в полза на актрисата и с това беше сложена развръзката на странния съдебен процес около ски инцидент

09:16 - 31.03.2023