"Галъп": Радев влиза в кампанията с над 50%, но Covid-мерките може да променят шансовете му Снимка: © Getty Images

Румен Радев е започнал официалната предизборна кампания с шанс да спечели президентските избори още от първи тур с 51,2% доверие. Това показват данните на "Галъп" в изследване на електоралните нагласи сред хората, решили да гласуват на 14 ноември.

Проучването е направено по поръчка на БНР в периода 10 - 17 октомври - т.е. преди решението на Министерството на здравеопазването да въведе новите Covid-мерки и сертификатите за достъп до търговски обекти.

Моментната картина на "Галъп" в началото на кампанията показва, че Анастас Герджиков остава втори с 22,5% подкрепа от хората, които ще гласуват.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ е със 7,9 на сто и изпреварва кандидат-президента Лозан Панов, издигнат от "Правосъдие за всеки" и подкрепен от "Демократична България". Председателят на ВКС събира 6,2% от гласовете на избирателите в страната, готови да гласуват.

Малко над 3% са потенциалните избиратели на Костадин Костадинов ("Възраждане"), а останалите националистически кандидати взимат под два процента. 56,4% казват, че ще гласуват със сигурност на президентските избори.

"Данните за структурата на нагласите и потенциалната активност показват възможност президентските избори да завършат и в единствен тур. С оглед на последните събития обаче тази възможност не е доминираща. Цели четири седмици все пак остават между края на терена на изследването и изборите на 14 ноември", казват от "Галъп" в своя анализ.

Потенциален проблем ще е уплахата от вируса, боязън от машинното гласуване и т.н. Всичко това, заедно с кризисната политическа и икономическа ситуация, прави изборите и за президент, и за парламент трудни за прогнозиране – по отношение на активността и на самия вот.

Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Изследването е проведено с таблети, между 10 и17 октомври, сред 1009 души, по метода „лице в лице“. Абсолютната максимална грешка е ±3,1% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 55 хиляди души.

Данните са от изследване на „Галъп интернешънъл болкан“ за Българското национално радио, проведено лице в лице с таблети, сред 1009 пълнолетни българи, в периода 10-17 октомври. То не отчита събитията от последните дни.

"Галъп": "Продължаваме промяната" е пред ИТН в битката за третото място


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Руският патриарх обяви, че народът му живее в свободна страна

Патриарх Кирил призова руснаците да се молят за Владимир Путин

13:28 - 11.12.2023
Важно днес

Борисов пое ГЕРБ-София на ръчно управление

Смяна на ръководството след неуспеха на изборите

13:07 - 11.12.2023
Живот

Мъск възстанови акаунта на скандалния конспиративен теоретик Алекс Джоунс в Х

Мъск призна, че този ход ще бъде "финансово лош за X", но "принципите са по-важни от парите".

12:26 - 11.12.2023
Живот

Ваня Григорова, "Чалга" и Ед Шийрън: Какво са търсили българите в Google през 2023 г.?

Кандидат-кмет e най-търсената личност в българския Google

12:02 - 11.12.2023
Култура

Продуцентката Мира Сталева е първата българка в борда на Европейската филмовa академия

Българка връчи четири от годишните награди на Европейската филмова академия

11:10 - 11.12.2023
Живот

Повече от 570 преподаватели от "Харвард" подписаха петиция в защита на президента Клодин Гей

Гей отказа да отговори на въпроса дали призивът към геноцид над евреите представлява нарушение на правилата

10:32 - 11.12.2023