Снимка: © Getty Images

Румен Радев е започнал официалната предизборна кампания с шанс да спечели президентските избори още от първи тур с 51,2% доверие. Това показват данните на "Галъп" в изследване на електоралните нагласи сред хората, решили да гласуват на 14 ноември. 

Проучването е направено по поръчка на БНР в периода 10 - 17 октомври - т.е. преди решението на Министерството на здравеопазването да въведе новите Covid-мерки и сертификатите за достъп до търговски обекти. 

Моментната картина на "Галъп" в началото на кампанията показва, че Анастас Герджиков остава втори с 22,5% подкрепа от хората, които ще гласуват. 

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ е със 7,9 на сто и изпреварва кандидат-президента Лозан Панов, издигнат от "Правосъдие за всеки" и подкрепен от "Демократична България". Председателят на ВКС събира 6,2% от гласовете на избирателите в страната, готови да гласуват. 

Малко над 3% са потенциалните избиратели на Костадин Костадинов ("Възраждане"), а останалите националистически кандидати взимат под два процента.  56,4% казват, че ще гласуват със сигурност на президентските избори. 

"Данните за структурата на нагласите и потенциалната активност показват възможност президентските избори да завършат и в единствен тур. С оглед на последните събития обаче тази възможност не е доминираща. Цели четири седмици все пак остават между края на терена на изследването и изборите на 14 ноември", казват от "Галъп" в своя анализ. 

Потенциален проблем ще е уплахата от вируса, боязън от машинното гласуване и т.н. Всичко това, заедно с кризисната политическа и икономическа ситуация, прави изборите и за президент, и за парламент трудни за прогнозиране – по отношение на активността и на самия вот.

Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Изследването е проведено с таблети, между 10 и17 октомври, сред 1009 души, по метода „лице в лице“. Абсолютната максимална грешка е ±3,1% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 55 хиляди души.

Данните са от изследване на „Галъп интернешънъл болкан“ за Българското национално радио, проведено лице в лице с таблети, сред 1009 пълнолетни българи, в периода 10-17 октомври. То не отчита събитията от последните дни.

 

"Галъп": "Продължаваме промяната" е пред ИТН в битката за третото място

 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Катастрофиралият автобус е минал през сервиз и в Турция

Собственикът на "Беса транс" твърди, че машината не е имала технически проблеми

Как Витоша се "размина" с 4-етажен подпорен хотел

"Уникалният иновативен нов проект" за "Щастливеца" се оказа визуализация на 4 г.

Община Белица вдига заплатите на всеки ваксиниран служител с 20%

Кметът Радослав Ревански от ДПС призова за масова имунизация

Джак Дорси се оттегля като директор на Twitter

Основателят на Twitter напуска оперативното ръководство за втори път

Спецпрокуратурата не откри престъпление на Гешев по сигнала на Рашков за СРС-тата

Държавното обвинение няма да разследва главния прокурор

От 2022 София пуска билети за 30 и 60 минути в градския транспорт

Цената на първия остава 1,60 лв., вторият ще е 2,20 лв. Има и още промени, предложени от ГЕРБ-СДС

Преговорите за новата власт: Лидерите ще обсъждат спорните въпроси по програмата

Очаква се програмата и имената на министрите да се изяснят през следващата седмица

Матю Макконъхи се отказа от изборите в Тексас въпреки прогнозите за победа

"Политическото лидерство е вдъхновяващ път, но това е път, по който реших, че няма да поема на този етап"