"Галъп": Радев влиза в кампанията с над 50%, но Covid-мерките може да променят шансовете му Снимка: © Getty Images

Румен Радев е започнал официалната предизборна кампания с шанс да спечели президентските избори още от първи тур с 51,2% доверие. Това показват данните на "Галъп" в изследване на електоралните нагласи сред хората, решили да гласуват на 14 ноември.

Проучването е направено по поръчка на БНР в периода 10 - 17 октомври - т.е. преди решението на Министерството на здравеопазването да въведе новите Covid-мерки и сертификатите за достъп до търговски обекти.

Моментната картина на "Галъп" в началото на кампанията показва, че Анастас Герджиков остава втори с 22,5% подкрепа от хората, които ще гласуват.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ е със 7,9 на сто и изпреварва кандидат-президента Лозан Панов, издигнат от "Правосъдие за всеки" и подкрепен от "Демократична България". Председателят на ВКС събира 6,2% от гласовете на избирателите в страната, готови да гласуват.

Малко над 3% са потенциалните избиратели на Костадин Костадинов ("Възраждане"), а останалите националистически кандидати взимат под два процента. 56,4% казват, че ще гласуват със сигурност на президентските избори.

"Данните за структурата на нагласите и потенциалната активност показват възможност президентските избори да завършат и в единствен тур. С оглед на последните събития обаче тази възможност не е доминираща. Цели четири седмици все пак остават между края на терена на изследването и изборите на 14 ноември", казват от "Галъп" в своя анализ.

Потенциален проблем ще е уплахата от вируса, боязън от машинното гласуване и т.н. Всичко това, заедно с кризисната политическа и икономическа ситуация, прави изборите и за президент, и за парламент трудни за прогнозиране – по отношение на активността и на самия вот.

Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Изследването е проведено с таблети, между 10 и17 октомври, сред 1009 души, по метода „лице в лице“. Абсолютната максимална грешка е ±3,1% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 55 хиляди души.

Данните са от изследване на „Галъп интернешънъл болкан“ за Българското национално радио, проведено лице в лице с таблети, сред 1009 пълнолетни българи, в периода 10-17 октомври. То не отчита събитията от последните дни.

"Галъп": "Продължаваме промяната" е пред ИТН в битката за третото място


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Руски прокурори искат Алла Пугачова да бъде обявена за "чуждестранен агент"

През юли 2022 г. Русия разшири понятието "чуждестранен агент" като за такъв се смята всеки, който е "под чуждестранно влияние".

16:10 - 29.03.2024
Култура

Бийонсе пусна нов кънтри албум. С какво "Cowboy Carter" запали и феновете, и критиците

Новият албум на Бийонсе включва кавъри на The Beatles и Доли Партън

15:55 - 29.03.2024
Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024