Преди смартфоните да се превърнат в норма, мобилните телефони бяха изключително разнообразни. Сред тях имаше всякакви форми и размери, някои се отваряха, други се плъзгаха, а трети бяха с въртящи се камери. След това обаче всички се озовахме с унифицирани блокчета от стъкло, пластмаса и метал, които трудно се отличават едно от друго.

Сгъваемите смартфони са една от малкото глътки свеж въздух, с която любимите ни джаджи за първи път от години получават нещо по-различно от цветен калъф, а Samsung е производителят, който е най-близо до това да превърне тази нова технология в нещо, което всички да използваме без притеснения.

Тази година компанията представи два сгъваеми телефона - големият и по-бизнес модел Fold3 5G и компактният и елегантен Flip3 5G. Вторият е телефеон, който може да влезе във всеки джоб.

Flip3 5G има 6.7-инчовият вътрешен дисплей, който се сгъва точно наполовина, но като показатели е напълно сравним с всеки друг флагман на пазара. Той е с добри цветове, качествена и детайлна картина, а яркостта му е достатъчно висока, че да се използва спокойно и при ярко слънце.

Освен това поддържа честота на опресняване от 120 херца, което прави картината по-плавна и приятна.

Samsung Flip3 5G е с ново покритие, което е до 80% по-издържливо от предходните сгъваеми модели на Samsung. В комбинация с по-здравия алуминий на шасито и сертификата за устойчивост на вода, Flip3 5G звучи достатъчно стабилно, че да служи дълги години без притеснения.

Усещането му в ръката потвърждава нещата, които виждаме на хартия, като стъклото отвън е Gorilla Glass Victus - най-здравият материал на Corning.

Едно от любимите ми и най-удобни неща в Galaxy Flip3 5G всъщност е външният екран, който Samsung нарича Cover Display. Той е с диагонал 1.9 инча и функционало е сравним с някой умен часовник.

От него можете да видите различна информация като известия, прогноза за времето, аларми, таймери и събития в календара. Реално там можете да добавите widget-и, които ви трябва за бърз достъп. Ако сте журналист, който прави интервюта, защо един от тях да не е voice recorder.

Освен това можете да управлявате музиката си и да си правите селфита с основната камера. В тази ситуация използвате екрана, за да кадрирате, а страничните бутони, за да снимате, като тези кадри винаги ще са квадратни. Подобно на Fold3 5G и тук има опция това, което се снима да се вижда и на външния екран.

Изненадващият страничен ефект от сгъваемия дизайн и ограничените опции за интеракция на външния екран е, че се превръщат в нещо като бариера към безконтролното скролване. Едва ли само на мен ми се случва да видя невинно известие, което да ме вкара в "прелистване" на Instagram, Facebook или TikTok, което може да продължи нелепо дълго. Тук това се случва по-трудно, тъй като отварянето на дисплея сякаш дава време за осъзнаване на това, което правите с телефона.

Сгъваемият екран позволява и някои неща, които другите телефони не могат. Когато е частично сгънат, някои приложения минават в специфичен режим на работа. Например можете да скролвате снимките си на долната половина, докато отгоре са кадрите.

Друга опция е да пуснете камерата и горната част на екрана да служи за визьор. Така можете да оставите телефона някъде и да се снимате докато ръцете ви са свободни.

Като смартфон, който е насочен към лайфстайл потребителите, Flip3 5G разполага с качествена камера, която има два 12MP сензора. Основният поддържа оптична стабилизация и има Dual Pixel автофокус, като снимките от него са с ярки и наситени цветове и добър контраст.

Другият е широкоъгълен и качеството му е по-ниско, но позволява заснемането на по-интересни кадри.

За разлика от Galaxy Fold3 5G, който цели да надгради потребителското преживяване, Galaxy Flip3 5G залага на това да го направи по-комфортно. Тук няма съществена промяна в потребителския интерфейс и през повечето време усещането от смартфона е като от класически телефон. Просто накрая можеш да го сгънеш и прибереш по-удобно. Самият жест на сгъването и разгъването също е доста приятен - сякаш действието има изразително начало и категоричен край.

Със сгъваемите си серии Samsung успешно разчупва представите за смартфон и дава нещо, което дълго време ни липсваше - възможността да изберем потребителско преживяване, което да отговаря на конкретните ни нужди, да имаме нещо ново и различно. При това без компромис с производителността, качеството на екрана или друг важен елемент. Дали ще изберете големия бизнес модел, с който спокойно можете да обслужвате дори и ексел, или елегатнта и по-компакта версия, е върпос на вашия стил и потребителски нужди.

Няколко безценни екстри на новия Galaxy Z Fold3 5G


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024