Премиерата на новите устройства на Samsung е едно от големите технологични събития всяка година, като и тази не беше изключение с представянето на Galaxy Z Fold6, Z Flip6, Watch7, Watch Ultra и първата поява на умния пръстен Galaxy Ring.

За него се надяваме да поговорим повече в бъдеще, а сега обръщаме внимание на новия Flip, който винаги е бил интересен модел за мен заради минималистичните си размери в сгънат вид. След като наскоро се разделих с огромен портфейл и го замених с портмоне, което побира около две банкови карти и две-три банкноти, Flip бе следващата стъпка.

Още повече, че според различни проучвания в следващите години се очаква продажбата на сгъваеми телефони в глобален мащаб да се увеличава стремглаво. Трябва да сме в тренда все пак.

Първото ми впечатление е именно от размера.

В разгънат вид екранът е 6,7 инча, а при сгъване имате на разположение външния екран от 3,4 инча, който дава все по-големи опции за пълноценно използване на устройството.

Всичко това прави смартфона максимално удобен за носене в джоба, като трябва да призная, че на моменти дори търсех трескаво устройството без да осъзная, че е в мен.

Персонализацията на дисплея предлага почти безкрайни възможности, включително и да сменяте визията му на база промените в атмосферните условия.

Снимка на Galaxy Z Flip6

Голямото предимство е, че много от приложенията могат да бъдат използвани без да разгъвате телефона.

При различните чатове изкуственият интелект, за който ще поговорим и по-подробно, ви предлага автоматични възможности за отговор на база на разговора, който водите. Освен това можете да гледате видеа и снимки, което на практика позволява почти пълноценна употреба дори и в сгънат вид. Към това добавяме и факта, че при Flip използвате основната камера за селфи, което го прави най-удобното устройство, ако сте фенове на този тип снимки.

Като говорим за камерата трябва да кажем, че Flip6 е оборудван с камерите на Galaxy S24 – основна с 50 MP и ултраширок сензор с 12 MP. Ясно е, че в сгъваемите модели на Samsung камерата не е акцентът, но това не значи, че не можете да правите максимално добри снимки. Включително и в нощен режим, благодарение на функционалностите на Nightography. Видеото е в 4К, като при него прави впечатление отличната стабилизация.

Промените във визията спрямо предишния модел Flip5 са минимални, като акцент са ринговете на двете лещи на системата от камери. Важно подобрение е двойната релсова панта с подсилен сгъваем ръб. Сякаш и отварянето с една ръка е една идея по-лесно.

Реших да не изпробвам обещаната по-голяма устойчивост на удари, но това, което мога да потвърдя е наличието на по-малка видима сгъвка. При работа тя почти не се усеща, а освен това вече не събира прах по начина, по който го правеше предшественикът му. Личи си и подобрението при яркостта на дисплея, което е много важно в горещите летни дни.

Flip6 е оборудван с процесор Snapdragon® 8 Gen 3, който е оптимизиран за работа с изкуствен интелект. В кратката ми проба с игри нямаше никакво забавяне и устройството работеше отлично.

За първи път имаме и охлаждаща камера за устойчива производителност и удължен живот на батерията. Целодневната употреба не беше никакъв проблем като предполагам, че батерията щеше да издържи поне още половин ден, ако не предпочитах да се подсигурявам със зареждане вечер.

Верни на себе си, от Samsung предлагат софтуерни ъпдейти в рамките на 7 години на операционна система и на сигурността, което означава, че можете да използвате устройството със спокойствие дълго време и да не мислите за взимане на всеки следващ нов модел.

Безспорно едно от най-иноваторските неща е изкуственият интелект, който в последните години е широко застъпен в устройствата на Samsung. Компанията разработи първите Galaxy AI телефони в партньорство с Google, а конкретнo при сгъваемите модели AI е интегриран към сгъването, което прави преживяването още по-приятно.

Хубав пример е симултанният превод на различни езици – било то при телефонен разговор или на живо. Ученето на екзотични езици става направо ненужно. Вместо това само трябва да извадите Flip6, който на мига превежда казаното, а сгъването на смартфона позволява на двамата разговарящи да виждат като надпис това, което другият е казал. Изпробвах тази функция вкъщи със съпругата ми и с радост установих, че изкуственият интелект приема казаното от мен на немски и ѝ го показва на екрана на английски.

Flip6 може да улесни доста и желаещите да посещават семинари, тъй като получавате превод на момента (ако събитието е на чужд език) и синтезира информацията, така че да се отсее най-важното от казаното.

Circle to search функцията също е интегрирана към сгъваемия модел, а AI възможностите за редакция на снимките са още по-големи. От личен опит казвам, че децата се забавляват много с превръщането си в анимационни герои.

Galaxy Z Flip6 ще бъде пуснат в продажба от 24 юли в четири цвята – синьо, жълто, мента и сребристо, с опции за памет от 256 или 512 GB.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024