Галина Захарова остана единствен кандидат за председател на ВКС Снимка: © Булевард България

Председателят на Наказателната колегия във ВКС Галина Захарова е единственият кандидат, издигнат за позицията на ръководител на Върховния касационен съд.

Захарова беше номинирана от съдиите от ВКС, а Висшият съдебен съвет не е получил нито една друга номинация преди изтичането на крайния срок на 28 октомври.

Според информация на Mediapool - членове на ВСС от мнозинството, близко до главния прокурор, са "сондирали активно възможни кандидати, но всички са отказали".

Очаква се Галина Захарова да бъде изслушана от кадровиците на съдебната власт, а гласуването на номинацията й да се извърши на 14 януари 2022 г.

Галина Захарова е ръководител на Наказателната колегия във ВКС и е заместник на Лозан Панов от 2018 г. насам. Тя е бивш член на Висшия съдебен съвет, като го напуска предсрочно през 2011 г. в знак на несъгласие с кадровата политика на ВСС.

Поводът беше спорният избор на Владимира Янева за председател на Софийския градски съд. Четири години по-късно Янева беше отстранена и дадена на съд заради незаконните разрешения за прилагане на СРС по делото "Червеи".

Галина Захарова е завършила право в Софийския университет "Св. Климент Охридски", има над 33 г. съдийски стаж, който минава през СГС, Софийски районен съд, Софийски апелативен съд и ВКС.

Тя е на Програмния съвет на Националния институт на правосъдието, била е лектор в редица обучения, организирани от института.

Участва в Националната комисия за борба с трафика на хора към Министерския съвет (МС), в Централната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към МС, в Съвета по прилагане на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система и в Националния съвет по антикорупционни политики към МС.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024