Снимка: © Getty Images

Премиерът Бойко Борисов обяви, че държавата отпуска 4,5 милиарда лева за подкрепа на икономиката по време на извънредното положение, предизвикано от пандемията от коронавируса. Това е част от пакета икономически мерки, които бяха обявени на брифинг в Министерски съвет.

Половин милиард от тях отиват за капитализиране на Българската банка за развитие. Те ще служат за гаранции на бизнеса да взема дългове в размер на 2,5 млрд. лв.

50 милиона лева се отпускат за великденски пенсии на най-нуждаещите се пенсионери. Също така от бюджета се отделят 200 милиона лева за безлихвени потребителски кредити до 1500 лв. за лица в неплатен отпуск при запазване на трудови взаимоотношения.

Отлагат се плащанията на данъци до 30 юни. „Това ще остави в държавната хазна над 600 милиона лева по-малко“, обяви Борисов.

Що се отнася до плащането на заплати на служители, които не работят по време на извънредното положение, но не са прекъснали договор с работодател – правителството отпуска над 1 милиард лева. Държавата ще плаща 60% от възнагражденията им, а останалите 40% ще се получават от работодателите.

„Ние, като правителство, се ръководим от следното правило - да спасим живота на възрастните и да осигурим работата на младите“, каза министър-председателят. По думите му, икономическите мерки се предприемат при условие, че никой в света в момента не би могъл да прогнозира колко дълго ще продължи кризата.

Правителството отделя също така половин милиард лева за увеличените разходи за заплащания на Министерство на здравеопазването, Министерство на отбраната и МВР.

Министър-председателят бе попитан дали ще създаде и икономически щаб за извънредното положение, така както бе въведен медицински съвет, който да подпомага Националния оперативен щаб. Борисов обяви, че на този етап такъв нов екип няма да бъде сформиран.

Прочетете още:


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нова мина гръмна в ИТН: този път номинираната за министър на екологията Силвия Бакърджиева

Силвия Бакърджиева се принуди да дава обяснения заради присъда на съпруга си

Евелина Николова спечели олимпийски бронзов медал

Успех за българската състезателка в борбата до 57 кг

BILLA България започва обновяването на още един магазин в София

4 нови каси за самообслужване ще бъдат поставени в обекта в кв. "Надежда"