Гаранции за бизнеса, безлихвени кредити и пенсии: Икономическите мерки на правителството Снимка: © Getty Images

Премиерът Бойко Борисов обяви, че държавата отпуска 4,5 милиарда лева за подкрепа на икономиката по време на извънредното положение, предизвикано от пандемията от коронавируса. Това е част от пакета икономически мерки, които бяха обявени на брифинг в Министерски съвет.

Половин милиард от тях отиват за капитализиране на Българската банка за развитие. Те ще служат за гаранции на бизнеса да взема дългове в размер на 2,5 млрд. лв.

50 милиона лева се отпускат за великденски пенсии на най-нуждаещите се пенсионери. Също така от бюджета се отделят 200 милиона лева за безлихвени потребителски кредити до 1500 лв. за лица в неплатен отпуск при запазване на трудови взаимоотношения.

Отлагат се плащанията на данъци до 30 юни. „Това ще остави в държавната хазна над 600 милиона лева по-малко“, обяви Борисов.

Що се отнася до плащането на заплати на служители, които не работят по време на извънредното положение, но не са прекъснали договор с работодател – правителството отпуска над 1 милиард лева. Държавата ще плаща 60% от възнагражденията им, а останалите 40% ще се получават от работодателите.

„Ние, като правителство, се ръководим от следното правило - да спасим живота на възрастните и да осигурим работата на младите“, каза министър-председателят. По думите му, икономическите мерки се предприемат при условие, че никой в света в момента не би могъл да прогнозира колко дълго ще продължи кризата.

Правителството отделя също така половин милиард лева за увеличените разходи за заплащания на Министерство на здравеопазването, Министерство на отбраната и МВР.

Министър-председателят бе попитан дали ще създаде и икономически щаб за извънредното положение, така както бе въведен медицински съвет, който да подпомага Националния оперативен щаб. Борисов обяви, че на този етап такъв нов екип няма да бъде сформиран.

Прочетете още:


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Протест срещу връщането на хартиените бюлетини блокира движението пред парламента

 Демонстрантите блокираха движението пред сградата на Народното събрание, а цялото пространство е изпълнено с хора

19:55 - 01.12.2022

Доц. Осиковски: Facebook не е публичен площад. Може да усилва и заглушава гласове, но бутоните са в ръцете на модераторите

Според доц. Мартин Осиковски дебатът за модерирането на българския Facebook се води грубо

18:30 - 01.12.2022

"Шак" по HBO Max - неразказваната история на най-големия шоумен в NBA

Реалистичен разказ, в който О`Нийл е оставен да бъде себе си

15:17 - 01.12.2022

Kaufland ще развива магазините си като мултифункционални търговски центрове

Компанията продължава да модернизира магазините си в улеснение на своите клиенти

15:03 - 01.12.2022

ПП и ДБ отново свикват протест срещу връщането на хартиената бюлетина

Това ще е третият протест срещу хартиената бюлетина в рамките на две седмици

14:56 - 01.12.2022

Актьори от Народния театър подкрепят с подписка началника си

Част от трупата се подписа "за" директора Васил Василев. Валери Йорданов му иска оставката, обръсна косата си и брани Морфов

14:47 - 01.12.2022