Премиерът Бойко Борисов изрази критика срещу анонса на Националния оперативен щаб за Covid-19 от понеделник, че капацитетът на ВМА и "Пирогов" за прием на пациенти с коронавирус е "изчерпан". 

"Плащаме за 360 болници от бюджета. И някой доктор да каже, че капацитет на болница е изчерпан, това е меко казано несериозно. Софийската и пловдивската зала са заредени с легла. Защо се създава такава паника? Всяка болница трябва да има отделения. Ако някоя болница се чувства претоварена с 10-15 пациенти, накрая на месеца като почнем да плащаме заплатите с 1000 лв. отгоре, да не се окаже, че са малко? Нека да се уважаваме. Като нация трябва да сме свити като юмрук иначе няма как да се успее", каза Борисов на брифинг в Министерски съвет, на който присъства и ген. Венцислав Мутафчийски. 

Въпреки критиката си, Борисов оцени работата на щаба като "отлична и перфектна": "Нямам една забележка към тях, а мисля, че и обществото. Когато обществото пуска вицове и шеги за някого, значи е значим човек. Взели са вниманието на хората, а и са получили доверието им", каза премиерът с препратка към популярните meme-та, свързани с ръководителя на шаба ген. Мутафчийски. 

Борисов обяви, че е организирал паралелен медицински експертен съвет заради появата на противоречиви сигнали от средите на здравните специалисти през последните дни.

"Ако лекарите спорят по дадена тема, по-добре да спорят тук, в Министерски съвет, отколкото да спорят в по телевизиите, радиата и сайтовете. Всеки специалист си е сам за себе си и мисли, че е най-прав. Дали това е правилно, е друг въпрос", каза Борисов. 

Премиерът оспори твърденията на доц. Атанас Мангъров от медицинския съвет за това, че т.нар. бързи тестове за Covid-19 са по-ефективни от методиката, която прилага за момента Щабът. 

"Няма институт, който да каже "Има лекарство или ваксина". Няма един, който да се подпише под сигурността и гаранцията на бързия тест. Лично попитах израелския премиер Бенямин Нетаняху, защото всички сме убедени, че тяхната медицина е напреднала. И той каза - няма сигурен бърз тест, нашите институти смятат, че до 8-9 седмици няма да могат да създадат такъв. Въпросът е ясен и категоричен. Вчера ЕК направи обща поръчка за бързи тестове. Ние сме заявили 1 милион броя. Аз истински вярвам, че колегите в Брюксел, които работят за най-големия пазар - ЕС, ще купят и предоставят най-доброто, което има. За да спрем да се изпитваме кой тест, на коя фирма е по-бърз, сигурен или качествен, всички ние в ЕС ще купим едни и същи тестове", каза Борисов. 

Последната му реплика беше задочна реплика към коментара на доц. Мангъров от брифинга на новосформирания медицински съвет, че експертите от щаба на ген. Мутафчийски "излъчват странни твърдения, които ако са на изпит, няма да минат". 

Премиерът призова гражданите за самосъзнание и дисциплина. 

"Ние като правителство се ръководим от следното правило: да спасим живота на възрастните и да осигурим работата на младите. Има една артерия, по която в момента тече социално-икономическият живот на страната. Затова толкова ревниво пазим хората да не затворят предприятията в огромната си част. Става ми дори криво, защото трябва да предприемем мерките сериозно. Ние ги правим с убеждението, че всеки човек вижда какво става по света и ще ги приеме. Единственото доказано решение засега е социалната дистанция", каза още Борисов. 

Прочетете още: 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

BILLA помага на дарителската кампания на SOS Детски селища България

Ключови магазини от веригата са домакин на акция за събиране на дарения в подкрепа на приемната грижа в България

Янаки Стоилов: Кабинетът ще сезира КС заради казуса с Иван Гешев

"Недопустимо" ли е правосъдният министър да иска оставката на главния прокурор, както смята ВСС?

Колко струва златният медал от Олимпиадата?

Най-богатите държави не са задължително най-щедри, а най-щедрите не са най-успешни

Ех… ако успеем, един ден ще пратим македонец в Космоса

Ако ще мечтаеш, по-добре да е на едро