Пийпълметричната система на GARB продължава да регистрира по-ниски данни за дела на аудиторията и рейтинга на програмата на bTV за сметка на Нова ТВ.

Тази тенденция започна с изненадваща промяна в данните за поведението на телевизионните зрители в средата на 2019 г., според изследванията на GARB, като "убеди" Нова Броудкастинг да прекъсне договора си с конкурентната агенция Nielsen.

Данните за месец юли относно дела на аудиторията в най-активния потребителски сегмент - 18-49 години - показват, че в нито един от дните не е регистрирана по-голяма гледаемост на bTV от Нова за 24-часов период. Такъв е и резултатът според GARB за 10 юли, когато всички национални телевизии излъчваха продължителни извънредни емисии новини заради протестите пред Министерски съвет и напрежението около площад "Александър Невски".

Данните на GARB за рейтинга на програмите на bTV по часове в националния панел показват, че медията е най-гледана в периода между 6:45 и 7:45 ч. сутринта, а в праймтайма на сутрешния блок върви "рамо до рамо" с Нова. Минимален пик има малко след 12:30 ч., но кривата на рейтингите на bTV отново пада под тази на Нова.

В най-активното вечерно време по време на новинарските емисии заради протестите двете медии са си делили вниманието на зрителите почти поравно, според справката на пийпълметрията.

NOVA се прехвърли на ГАРБ. Защо сега и какво може да означава? се обвързваха с високата конкуренция във вечерния праймтайм между реалити и комедийни формати. В последните дни обаче съдържанието на двете водещи частни национални телевизии е сходно заради наситеността с новинарски събития и влизането в летния формат на програмиране.

До април 2020 г. действаха две системи за измерване на телевизионната аудитория, които работеха по отделни договори с Нова и bTV. Данните на двете агенции бяха несравними заради специфичната методология.

Решението на Нова да се прехвърли към GARB дойде след повече от 7 години в режим на конкурентна метрика. Разделянето през 2013 г. доведе до прекъсването на работата на Потребителския комитет, който е независима организация на всички ползватели на пийпълметрични данни и който би могъл да одитира методиките за отчитане на гледаемостта.

От bTV призоваха комитетът да се възстанови и да се направи обстоен преглед на системата на GARB заради несъответствията от последната година, както и да се работи по внедряване на нова система, която да отговаря на новата дигитална реалност и да измерва ТВ гледаемостта и в интернет. Все още няма информация за подобно развитие.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Зеленски сравни призивите за отстъпки пред Русия с "умиротворяването" на Хитлер

Президентът на Украйна критикува Хенри Кисинджър

Пълна смяна в състава на Комисията за защита на потребителите

Димитър Маргаритов вече не е председател на КЗП

Георги Господинов е българската номинация за Нобелова награда за литература

Предложението е на българския ПЕН Център, ръководен от Здравка Евтимова

Лондон разследва олигарха Пьотр Авен за нарушение на режима на санкции

Руският банкер, който не можеше да живее без чистачка и шофьор, е разследван в Лондон

Кисинджър разгневи Украйна с коментарите си за войната

Бившият държавен секретар на САЩ призова Киев да направи териториални отстъпки

МВР проверява дали изчезнал търговец на криптовалути не е отвлечен

32-годишен мъж е в неизвестност от понеделник

"Грозен случай без прецедент": 3 жени и 4 мъже са открити в нелегалния гроб край Банкя

Обвиняемият се е отрекъл от първоначалните признания и твърди, че е "станала грешка"

Израел и Турция топят ледовете помежду си след години на дипломатически раздор

Турският външен министър е на посещение в Израел, през последните 15 години държавници от Турция не са посещавали страната

Месец след потъването на "Москва" Русия прибра секретното оборудване, но мълчи за загиналите

Родители на изчезналите моряци са принуждавани да подписват декларации, че синовете им са умрели в "катастрофа"