Гарет Саутгейт подаде оставка след разочароващия финал на Англия на Евро 2024

Гарет Саутгейт подаде оставка като селекционер на националния отбор по футбол на Англия.

Решението беше обявено два дни след разочароващото представяне на тима на финала на Евро 2024, когато Испания стана шампион с 2:1.

"Като горд англичанин за мен беше най-голяма чест в живота ми да играя за Англия и да бъда мениджър на Англия. Това означаваше всичко за мен и аз дадох всичко от себе си. Но е време за промяна и за нова епоха. Неделният финал в Берлин срещу Испания беше последният ми мач като мениджър на Англия", пише в негова позиция.

Още след загубата на 14 юли Саутгейт призна, че отборът на Испания е бил най-добрият в първенството и заслужено е спечелил.

Той благодари на феновете за подкрепата и казва, че се надява националите да създадат още повече моменти на сплотяване и вдъхновение за цялата нация.

Решението на Саутгейт беше последвано от доста реакции на подкрепа, включително от принц Уилям, който е и ръководител на английската Футболна асоциация.

53-годишният Гарет Саутгейт застана начело на националния отбор през есента на 2016 г. и успя да го изведе до полуфинал на Световното първенство по футбол в Русия през 2018.

В две поредни издания на Европейското първенство Англия стига до финалния мач, но така и не успява да надделее над съперниците си. През 2021 г. изгуби от Италия след дузпи, а през 2024 г. титлата беше завоювана от Испания.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024