Снимка: © bTV

В Гърция се коментира възможността властите да анулират едностранно Covid-сертификатите, издадени в България, заради репортаж на местната телевизия ERT, показващ как гръцки граждани се сдобиват с фалшиви документи за ваксинация от страната ни.

Това съобщи кореспондентът на Нова ТВ в южната ни съседка Бойка Атанасова, която твърди, че зелените сертификати от България „се гледат под лупа“. Съдебната власт, в сътрудничество с министерствата на вътрешните работи и здравеопазването, разглеждат всеки постъпил сигнал, а оплакванията са многобройни.

Преди два дни ERT излъчи репортаж, в който се твърди, че гръцки граждани, отказващи да се ваксинират, се снабдяват с фалшиви европейски Covid-сертификати от България на цена от 300 евро. „Българската мрежа“, както я описва телевизията, действа в Северна Гърция, но според Нова ТВ вече се е разпространила и в други части от страната.

Оперативният представител на престъпната група, с когото журналистката Ния Авдели от ERT разговаря, твърди, че издаването на фалшив сертификат отнема около 15 минути, а единственото условие е да отидеш в София и лично да платиш 300 евро. Той казва, че знае за поне 100 подобни случая за последните три месеца.

„Отиваш в България, дават ти сертификат, проверяваш името си и дали всичко е правилно, след което плащаш и си тръгваш, без да се ваксинираш“, обяснява посредникът, който твърди, че не издава самостоятелно фалшиви сертификати.

Не са ясни имената на хората, съставящи подправените документи, нито е разкрита самоличността на посредника. Българската прокуратура, заедно с държавното обвинение в Гърция, са започнали издирвателни действия след изнесените твърдения в репортажа.  

Според ERT сертификатите се издавали от лични лекари в България и са „изработвани извън контролираната болнична среда“. „Не се правят и във ваксинационните центрове, където има присъствие на хора. Така се случва търговия без реална ваксинация“, показва репортажът на гръцката телевизия.

Гръцките власти следят внимателно хората с постоянен адрес в Гърция, които имат сертификат за ваксинация от България и Румъния – двете страни с най-нисък дял на имунизирани граждани в ЕС. Ако се открие нарушение, законът предвижда повдигане на обвинения и финансови санкции.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония

Делът на положителните Covid-тестове остава над 16% за денонощие

Ваксинационната кампания се е забавила в събота

Том Холанд се съблича в реклама на Prada

В кампанията ,,In the mood for Prada" участва и актрисата от ,,Еуфория" и транс модел Хънтър Шейфър

БЛС се възмути от включването на Атанас Мангъров в работна група за Covid

"Давайки се гласност на определени личности, чийто тези се основават на псевдонаучни аргументи, се насажда внушение, че сред медиците има разнопосочни мнения"

"Най-мразеният човек в Америка" е осъден за оскъпяването на животоспасяващо лекарство с 5000%

Мартин Шкрели ще трябва да върне 64,6 млн. долара и получи доживотна забрана за работа във фармацевтичната индустрия

Да ти се завие свят от розово: pop-up бутикът Balmain x Barbie

Neiman Marcus отпразнува 10-годишно партньорство с Balmain, като направи 185 квадрата розово - колекцията Balmain x Barbie в екслузивен pop-up бутик отворен до 30 януари