Гърция може да анулира българските зелени сертификати заради сигнали за фалшификация Снимка: © bTV

В Гърция се коментира възможността властите да анулират едностранно Covid-сертификатите, издадени в България, заради репортаж на местната телевизия ERT, показващ как гръцки граждани се сдобиват с фалшиви документи за ваксинация от страната ни.

Това съобщи кореспондентът на Нова ТВ в южната ни съседка Бойка Атанасова, която твърди, че зелените сертификати от България „се гледат под лупа“. Съдебната власт, в сътрудничество с министерствата на вътрешните работи и здравеопазването, разглеждат всеки постъпил сигнал, а оплакванията са многобройни.

Преди два дни ERT излъчи репортаж, в който се твърди, че гръцки граждани, отказващи да се ваксинират, се снабдяват с фалшиви европейски Covid-сертификати от България на цена от 300 евро. „Българската мрежа“, както я описва телевизията, действа в Северна Гърция, но според Нова ТВ вече се е разпространила и в други части от страната.

Оперативният представител на престъпната група, с когото журналистката Ния Авдели от ERT разговаря, твърди, че издаването на фалшив сертификат отнема около 15 минути, а единственото условие е да отидеш в София и лично да платиш 300 евро. Той казва, че знае за поне 100 подобни случая за последните три месеца.

„Отиваш в България, дават ти сертификат, проверяваш името си и дали всичко е правилно, след което плащаш и си тръгваш, без да се ваксинираш“, обяснява посредникът, който твърди, че не издава самостоятелно фалшиви сертификати.

Не са ясни имената на хората, съставящи подправените документи, нито е разкрита самоличността на посредника. Българската прокуратура, заедно с държавното обвинение в Гърция, са започнали издирвателни действия след изнесените твърдения в репортажа.

Според ERT сертификатите се издавали от лични лекари в България и са „изработвани извън контролираната болнична среда“. „Не се правят и във ваксинационните центрове, където има присъствие на хора. Така се случва търговия без реална ваксинация“, показва репортажът на гръцката телевизия.

Гръцките власти следят внимателно хората с постоянен адрес в Гърция, които имат сертификат за ваксинация от България и Румъния – двете страни с най-нисък дял на имунизирани граждани в ЕС. Ако се открие нарушение, законът предвижда повдигане на обвинения и финансови санкции.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024