Гърция може да анулира българските зелени сертификати заради сигнали за фалшификация Снимка: © bTV

В Гърция се коментира възможността властите да анулират едностранно Covid-сертификатите, издадени в България, заради репортаж на местната телевизия ERT, показващ как гръцки граждани се сдобиват с фалшиви документи за ваксинация от страната ни.

Това съобщи кореспондентът на Нова ТВ в южната ни съседка Бойка Атанасова, която твърди, че зелените сертификати от България „се гледат под лупа“. Съдебната власт, в сътрудничество с министерствата на вътрешните работи и здравеопазването, разглеждат всеки постъпил сигнал, а оплакванията са многобройни.

Преди два дни ERT излъчи репортаж, в който се твърди, че гръцки граждани, отказващи да се ваксинират, се снабдяват с фалшиви европейски Covid-сертификати от България на цена от 300 евро. „Българската мрежа“, както я описва телевизията, действа в Северна Гърция, но според Нова ТВ вече се е разпространила и в други части от страната.

Оперативният представител на престъпната група, с когото журналистката Ния Авдели от ERT разговаря, твърди, че издаването на фалшив сертификат отнема около 15 минути, а единственото условие е да отидеш в София и лично да платиш 300 евро. Той казва, че знае за поне 100 подобни случая за последните три месеца.

„Отиваш в България, дават ти сертификат, проверяваш името си и дали всичко е правилно, след което плащаш и си тръгваш, без да се ваксинираш“, обяснява посредникът, който твърди, че не издава самостоятелно фалшиви сертификати.

Не са ясни имената на хората, съставящи подправените документи, нито е разкрита самоличността на посредника. Българската прокуратура, заедно с държавното обвинение в Гърция, са започнали издирвателни действия след изнесените твърдения в репортажа.

Според ERT сертификатите се издавали от лични лекари в България и са „изработвани извън контролираната болнична среда“. „Не се правят и във ваксинационните центрове, където има присъствие на хора. Така се случва търговия без реална ваксинация“, показва репортажът на гръцката телевизия.

Гръцките власти следят внимателно хората с постоянен адрес в Гърция, които имат сертификат за ваксинация от България и Румъния – двете страни с най-нисък дял на имунизирани граждани в ЕС. Ако се открие нарушение, законът предвижда повдигане на обвинения и финансови санкции.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФЬОНИКС Фарма: Да работиш с кауза за по-добро здравеопазване

Немската група откри единствен по рода си IT хъб в България, а това превърна страната в център за иновации и за нови решения в дигитализацията на здравеопазването на европейско ниво

14:20 - 27.02.2024
Важно днес

"Булсатком" вече официално е част от United Group

Сделката е финализирана след одобрението на КЗК

12:21 - 27.02.2024
Важно днес

Големият български актьор Славчо Пеев почина на 84 г.

Тъжната вест съобщи директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов в публикация във Facebook.

12:00 - 27.02.2024
Важно днес

Защитен свидетели по "Осемте джуджета" е заплашван

АКФ разказа за съмнения за изнасяне на секретна информация по делото

11:31 - 27.02.2024
Европейски дневници

Европа прие нови правила за старите дрехи и обувки

ЕП подкрепи предложението за въвеждане на продуктови такси за текстила до 1 януари 2025 г

10:58 - 27.02.2024
Живот

Медицински колеж в САЩ премахва изцяло таксите след дарение от 1 млрд. долара

Дарението е вдовицата на милиардер, близък с Уорън Бъфет

09:55 - 27.02.2024
Важно днес

ГДБОП: "Червеният пират", самотен скитник заплашвал и Габриел

Освен съдия Владислава Цариградска, заплахи има и към министърът на външните работи и ротационен премиер Мария Габриел, както и към други министри.

08:10 - 27.02.2024
Важно днес

Макрон обяви "коалиция за дълбоки удари", която да снабди Киев с далекобойни ракети

Френският президент не изключи изпращане на войски в бъдеще, ако това ще гарантира поражението на Москва

07:53 - 27.02.2024