Гърция ограничава работата на някои работещи заради високите температури Снимка: © Getty Images

Гърция ограничава работните дейности на открито, като нарежда на някои предприятия да не позволяват на служителите си да извършват тежки дейности на открито в следобедните часове тази седмица. Причината за решението е горещата вълна, която е обхванала не само страната, но и други части от Балканите, предава "Reuters".

Мярката в Гърция ще се отнася за редица професии, сред които строители, доставчици на храна, куриери и корабоводители. Те ще трябва да прекъсват работа от обяд до 17 ч. от вторник до петък, тъй като се очаква температурите да достигнат 42-43 градуса по Целзий в някои части на страната, съобщават от Министерството на труда.

След най-топлата зима, която учените свързват с глобалното изменение на климата, в Гърция от юни насам високите температури многократно нарушават ежедневните дейности и избухват стотици горски пожари, разпалвани от силни ветрове. Метеоролозите твърдят, че температурите няма да се понижат значително до края на месеца.

Тъй като в по-голямата част на Гърция от месеци не е имало почти никакви валежи, много от островите, които привличат милиони туристи през лятото, се борят и с недостиг на вода. Мобилна група на Червения кръст беше разположена на площад Синтагма в центъра на Атина, за да оказва помощ на минувачите.

Миналия месец в резултат на силните горещини в страната починаха най-малко шестима туристи, сред които и известният британски телевизионен водещ Майкъл Мозли.

От началото на юни и в други части в региона са обхванати от гореща вълна, която предизвика редица пожари, включително и в България. Високи температури от над 40 градуса по Целзий бяха регистрирани и на места в Румъния, Сърбия, Албания, Босна и Северна Македония.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024