Гърция отново се бори с тежки наводнения седмици след пороите, убили 16 души

Поредните поройни дъждове в Гърция доведоха до наводнения на жилищни сгради и пътища в централната област Тесалия. Електричеството беше прекъснато в морския град Волос и остров Евия.

Осем села са евакуирани късно вечерта в сряда, след като нивото на реките се е повишило опасно по време на бурята "Елиас".

Движението на автомобили във Волос е спряно, а близо 140 000 местни жители са призовани да не излизат навън.

Поредната криза идва само няколко седмици след като 16 души загинаха при тежките наводнения заради бурята "Даниел". Волос, както и други селища в Централна Гърция, все още се възстановяват от бедствието от началото на септември.

Десетки хиляди селскостопански животни бяха изгубени, много къщи и пътища са разрушени, а в някои села все още няма достъп до питейна вода заради старото наводнение.

Оценката на щетите от по-ранната криза е за над 2 млрд. евро, като само възстановяването на инфраструктурата ще струва около 700 млн. евро.

Премиерът Кириякос Мицотакис анонсира, че ще промени системата за реакция при извънредни ситуации заради все по-голямата честота на опасни метеорологични явления и горски пожари.

"Катимерини" посочва, че при новия механизъм част от мерките за обезопасяване на населението ще се задействат автоматично за разлика от сега, когато това се случва в последния момент.

Медията дава пример с това, че в сряда никой не е знаел дали училищата в района Атика ще бъдат затворени заради новата буря, а регионалните власти са давали противоречива информация, докато чакат правителството да се разпореди по въпроса.

Министерството за гражданска защита планира да обучи и всички държавни служители и хора от местните власти на подготовка за реакция при природни бедствия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024