Гърция предложи безплатна почивка на Родос през 2024 г. за всички засегнати от пожара на острова Снимка: © Getty Images

Гръцкото правителство ще предложи безплатна ваканция на Родос през 2024 г. за туристите, чиято почивка на острова е била прекъсната заради тежките горски пожари в последните седмици.

Това става ясно от интервю на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис пред сутрешния блок на британската ITV.

"Гръцкото правителство в сътрудничество с местните власти ще предложи една седмица безплатна ваканция в Родос през следващата пролет или есен за хората, чиято почивка беше предсрочно спряна, така че да гарантираме, че ще се върнат на острова и че ще се наслаждават на неговата естествена красота", каза той.

20 000 жители и туристи бяха принудени да се евакуират в средата на юли, след като островът беше обхванат от унищожителни пожари.

Мицотакис обаче използва случая, за да изтъкне, че нито един човешки живот не е загубен по време на бедствието и че в момента Родос е подготвен да посреща туристи.

"Винаги е имало горски пожари в региона на Средиземноморието, това се случва от хилядолетия. Онова, което се промени в последните години заради климатичните промени, е интензивността. Да, имаше катастрофален пожар на Родос, но той засегна по-малко от 15% от острова. Островът абсолютно се върна към нормалния живот. Нямаме активни пожари в момента, а времето за следващите 15 дни изглежда относително добро", казва Мицотакис.

"Разбираме, че (евакуацията) причини определено неудобство за посетителите, но се радвам да съобщя, че днес Родос е готов да посрещне гостите си с добре дошли", казва още премиерът на Гърция.

В разговора си с британските журналисти той прави всичко възможно да обясни, че рискът заради извънредни климатични явления не е само проблем в Гърция, а в целия регион.

Мицотакис подчертава още и че държавата е по-добре подготвена за евентуални бедствени ситуации - например със системата 112, с която службите могат да изпращат съобщения до всички хора, намиращи се в региони засегнати от природни катаклизми.

"Хората от Родос бяха изключително готови да помогнат. Мисля, че като акт на щедрост и реципрочност - не само туристите, които вече имат резервация за Родос, трябва да дойдат, но и онези туристи, които обмислят ваканция в последния момент - защо не изберете Родос? Доколкото разбирам, времето във Великобритания не е съвсем "страхотно" през изминалия месец", шегува се Мицотакис.

"Ако си търсите резервация в последния момент, сигурен съм, че ще намерите отлични предложения на Родос или на всяка друга дестинация в Гърция. Но Гърция е абсолютно безопасна", каза още той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024
Важно днес

След пауза от няколко месеца в ИСУЛ отново се правят костно-мозъчни трансплантации на деца

5-годишно дете е било оперирано и вече е изписано от болницата

13:17 - 02.05.2024
Важно днес

"Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават

"Хамас" е скептична към израелското предложение

10:36 - 02.05.2024
Важно днес

Десетки хиляди отново протестираха в Грузия, след като парламентът придвижи спорен закон

Недоволството около спорния закон за "чуждестранни агенти" в Грузия продължава

09:40 - 02.05.2024