Гърция се бори с още пожари, евакуират хора около областите Волос и Ламия Снимка: © Getty Images

Нови пожари горят в Гърция - този път те са в близост до два централни гръцки града.

На гражданите в районите около Волос и Ламия е наредено да се преместят на безопасно място, тъй като страната продължава да е в плен на силна гореща вълна.

Междувременно пожари продължават да бушуват на островите Родос, Корфу и Евия. По официални данни над 40 души са загинали заради горските пожари.

В Родос, където е въведено извънредно положение и откъдето хиляди туристи бяха принудени да избягат, силните ветрове продължават да раздухват пламъците и селата в южните части на острова остават в риск. В същото време на север обстановката е сравнително спокойна.

Някои пожарникари, които от дни се борят с пламъците, започнаха да губят надежда.

"Всеки ден, всяка нощ сме тук и не постигаме нищо", казва Савас Филадерис пред агенция "Ройтерс".

Преди дни самолет за гасене на пожари се разби по време на работа, докато се опитваше да овладее пламъците на гръцкия остров Евбея. На борда му загина целия екипаж - двама пилоти на 27 г. и 34 г.

50 български огнеборци помагатна о. Корфу.

Пожарите нанесоха удар върху летния туризъм, особено в Гърция, където този отрасъл осигурява множество работни места. Популярни агенции за почивки като Jet2 и Tui отмениха заминаванията за острова през следващите дни. Все пак обаче има туристи, които сега пристигат, за да прекарат ваканциите си там.

Екстремно време има и в други част на Европа. Южна Италия също е обхваната от горски пожари. В Сицилия и Пулия те се засилват заради силни ветрове и сухо време.

Съобщава се и за унищожени сгради - сряд тях е църквата "Свети Бенедикт Мавър" в сицилианския град Палермо.

Междувременно екстремното време стана тема в дневния ред на ЕС. Блокът заяви, че иска да подпише договори за до 12 противопожарни самолета, за да подобри способността си да се бори с пожарите, предизвикани от изменението на климата. Това ще бъдат първите самолети, които ще бъдат изцяло собственост на ЕС.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Deep fake клип с руски "акцент" събира лични данни с гласа на Николай Денков

От Министерски съвет предупредиха за фалшифицираното видео, което се разпространява в социалните мрежи

19:14 - 04.10.2023

"Светът се разпада": Предупреждението на папа Франциск за климатичните промени

Папа Франциск отправя мощен апел за опазване на околната среда

16:12 - 04.10.2023